"The Black Men", soldater från Azovbattaljonen i östra Ukraina. Foto: Sergei Chuzavkov / TT

Svensk nynazist efterlyst av separatister i Ukraina

3:57 min

En av de svenska högerextremister som befinner sig i strid i Ukraina ska ha fått en prislapp på sitt huvud av proryska separatister, enligt Fausto Biloslavo, en italiensk krigsjournalist, som träffat några av de stridande svenskarna.

– Svensken har ett pris på 80 000 hryvnia på sitt huvud, alltså ungefär 5000 euro, säger krigsjournalisten Fausto Biloslavo. Han pratar om en av de svenskar som han träffat när han följt Azovbataljonen för att göra ett reportage framförallt om den italienare som anslutit sig till gruppen för att strida i östra Ukraina.

"Låt prickskytten avgöra position" hör man en röst säga på ryska i ett videoklipp som föreställer stridande i den ukrainska Azovbataljonen. Någon frågar var han ska skjuta och får svaret "bankfönstrena" av en person som talar engelska. Rösten kommer från en av de svenskar som i februari i år åkte till Ukraina för att stödja framförallt stridsgruppen C-14. Talet 14 står för de så kallade ”fjorton orden”: "vi måste säkra existensen för vår ras och en framtid för våra vita barn". Ett för nationalsocialister bevingat uttryck myntat av den amerikanska nazistledaren David Lane.

Den stridande svensken har nu gått vidare och är krypskytt för Azovbataljonen. För dem leder han en spaningsgrupp och agerar ibland insatschef i en av plutonerna. Han bekräftar att proryska separatister värderar hans huvud till 80 000 ukrainska hryvnia, runt 5000 euro.

– Ja, jag har fått ett pris på mitt huvud. Det kanske inte är superintressant hur mycket det är, men de har sagt 80 000.

Han kom till Ukraina den 28 februari, några dagar före president Janukovytj lämnade landet. När de kontakter han knutit i Kiev under Maidanprotesterna tog sig österut och striderna började bestämde han sig för att ta värvning i någon av frivilligbattaljonerna. Beslutet kom framförallt efter att några av hans vänner stupade.

För ett par månader sedan anslöt han sig till Azovbataljonen, en bataljon som han beskriver som "nationalistisk".

– Ja, det finns alla sorter, det finns nationalsocialister, etniska nationalister, inom citationstecken "vanliga" nationalister och patrioter.

Här ryms även människor av andra politiska uppfattningar. Svensken menar ändå att omkring 80 procent av dem är radikala nationalister. Han understryker också att en "kommunist nog inte skulle trivas".

Inrikesminister Arsen Avakov utfärdade den 15:e april ett dekret om att godkänna frivilliga paramilitära grupper för strider i östra Ukraina, och den 5:e maj startades Azovbataljonen i området kring staden Mariupol. Befälhavare för gruppen är Andriy Belitsky från den ultranationalistiska organisationen Social-nationalistiska församlingen, S.N.A. Många av bataljonens medlemmar tillhör S.N.A. och dess paramilitära gren Ukrainska Patrioter. Bataljonen rymmer också frivilliga från andra länder, däribland Frankrike, Italien, Sverige, Norge och till och med Ryssland.

William Risch är historiker vid universitetet i Georgia och befinner sig för tillfället i Kiev för att arbeta för Ukraine Crisis Media Center. Han håller också på att skriva en bok om protesterna vid Maidan och dess konsekvenser. Han säger att toppskiktet i Azovbataljonen många gånger har extrema högeruppfattningar, men att det är mer komplext än så. Det är svårt att säga hur viktig ideologin är för den genomsnittlige soldaten.

- Baserat på vad jag själv sett när jag följt battaljonen kan jag säga att aktivisterna från S.N.A. ofta visar upp nynazistiska symboler. Det är däremot svårt att säga hur mycket av dem uppfattningarna som stämmer överrens med den genomsnittliga frivilliga soldaten. De allra flesta är från östra Ukraina och motiverar sin medverkan med att de vill ta tillbaka Ukraina från separatisterna. Men jag måste medge att det finns en markant närvaro av personer som är exempelvis övertygade nationalsocialister. Till exempel den ryska skinhead-gruppen Misanthropic Division.

Den svenska krypskytten menar däremot att det nationalistiska, och framförallt det etniska, har en central roll i Azovbataljonen. Hans egen ideologi beskriver han som "etnisk nationalism". 

 – Ja, det är väl grundpelaren. Nationalismen i Ukraina har ju överlag en ganska stor roll. Jag kan säga såhär: det finns ingen neger här. Av förklarliga skäl, säkerligen.

Han säger att en stor del av separatisterna är vad han kallar "folkfrämlingar", alltså av en annan etnicitet än honom själv.

– En ganska stor del av dem är folkfrämlingar. Det är mycket georgier, tjetjenier, armenier.

Det är ändå en faktor för dig när du strider att det i någon omfattning är ett raskrig?

 – Ja, absolut, annars skulle jag ju ljuga och det försöker jag i alla fall låta bli. Det är klart att det finns en etnisk aspekt i det hela.

Vad säger du till de som säger att du är rasist?

 – Det är väl svårt att förneka att jag kanske inte tycker om alla människor.

Krigsjournalisten Fausto Biloslavo säger sig ha träffat ytterligare två stridande svenskar. En av de beskriver han som ganska ung, i tjugoårsåldern.

Den andra är i trettioårsåldern och är på plats för att utbilda bataljonen i hur man strider i stadsmiljöer. Fausto Biloslavo är övertygad om att han har omfattande erfarenhet som högt uppsatt militär.

– Det var en svensk man i 30 årsåldern, helt klädd i svart. Jag har rapporterat från krig i 30 år och jag ser när någon har militär erfarenhet eller inte och han hade absolut omfattande militär erfarenhet. Han är eller har varit officer i en reguljär armé, kanske till och med i ett specialförband. Och det med största sannolikhet i Sverige, säger krigsjournalisten Fausto Biloslavo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista