Ceremoni hålls för "Zigenarnattens" offer

1:52 min

För femte året i rad hålls en minnesceremoni för de romer som mördades under den så kallade Zigernarnatten för 70 år sedan. Initiativtagaren Domino Kai säger att ceremonin har fått en bredare betydelse.

– Det har blivit en viktig manifestation för att hedra minnet, men också att ta avstamp för det som händer i dag. Vi köper inte längre de destruktiva krafterna, rasismen, diskrimineringen. När samhället inte har lyft våra frågor och vårt minne så har vi själva varit tvungna att göra det. Men i dag, när det är femte året som vi anordnar det här och det är 70 år sedan det här hände, så ser jag att myndigheterna och ministrarna blir mer och mer intresserade av det här och vill också att det här ska institutionaliseras så småningom och då får det precis den långsiktighet som jag vill ha - precis som minnesceremonin för den 27 januari. Romerna måste få lika stor plats som alla andra grupper. Det var romer och judar som på grund av sin bakgrund som skulle förintas, säger Domino Kai. 

Det var natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 som alla de nästan 3 000 romer som fanns kvar i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau gasades ihjäl av tyska SS-soldater. Sedan fem år tillbaka har Domino Kai, tillsammans med Sveriges Internationella Roma Filmfestival, Forum för Levande Historia och Upplandsmuseet, arrangerat en minnesceremoni på Raul Wallenbergs torg i Stockholm för att hedra de som mördades genom att tända ljus och hålla en tyst minut.

Integrationsminister Erik Ullenhag, som är en av de som kommer att delta vid lördagens minnesceremoni, säger att det är viktigt att uppmärksamma alla de romer som mördades under andra världskriget och att minnas att de också föll offer för förintelsen.

– När vi pratar om den här frågan ska vi komma ihåg att efter andra världskriget, även många år efter, så var det få länder som ens erkände att romer hade mördats i Hitlers gasugnar. Det gör att vi har en dålig historieskrivning på det här området och det är hög tid att vi skriver den historien nu, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista