Svensk-kurdiska läkare samlar in till norra Irak

1:37 min

Kurdiska läkarsällskapet i Sverige har startat en insamling till stöd för flyktingarna i norra Irak, och läkare ur organisationen åker nu till Kurdistan för att också hjälpa till på plats.

– Jag reser till Kurdistan och träffar två andra medlemmar ur Kurdiska läkarsällskapet som redan är på plats. Vi kommer att åka till Duhok och Zakho-området, där vi kommer att undersöka hur hälsosituationen ser ut för människorna som har flytt från Shingal-området, vi kommer även att arbeta som läkare på plats. Vi har med oss en stor mängd mediciner, som smärtstillande medel, och såromläggningsprodukter och vätskeersättning, säger Leila Amin, läkare och ordförande för Kurdiska läkarsällskapet i Sverige.

Pengarna till medicinerna kommer från donationer som gjorts separat, men i början av veckan drog också Kurdiska läkarsällskapet i Sverige igång en sms-insamling så att människor enkelt kan skänka gåvor till stöd för de drabbade i norra Irak. Man samarbetar också med andra kurdiska läkare i Europa, som har liknande organisationer. 

– De har också gjort insamlingar och vi kommer att tillsammans med dem undersöka hur pengarna kan användas på bästa sätt, så att inget går åt till andra kostnader, säger Leila Amin.

Insamlingen har bara varit igång i knappt tre dygn men har redan fått in över 47 000 kronor, berättar Leila Amin. Många hör av sig för att hjälpa till - privatpersoner, kändisar och företag.

– Det är många som är berörda av situationen, många som vill hjälpa till. Pengarna kommer gå till alla drabbade som flyr från Shingal-området. Det kommer gå främst till mediciner, mat och förnödenheter, så att folket kan klara av att överleva.