Svenskar brevröstade för första gången i Somalia

2:29 min

I går gick det för första gången att rösta i ett svenskt val i Somalia, och Sveriges ambassadör i Somalia Mikael Lindvall säger att det fanns ett visst intresse.

– Ja, ganska stort ändå. Jag fick med mig drygt 20 röster från Mogadishu. Jag hade nog hoppats på lite fler, men tjugo är inte dålig utdelning trots allt, säger Sveriges ambassadör i Somalia Mikael Lindvall.

I går var det alltså första gången som det gick att rösta till ett svenskt riksdags- eller regionval i Somalia. Eftersom det saknas ett tillförlitligt postsystem i landet så har svenska medborgare inte kunnat brevrösta från Somalia tidigare utan har tvingats att ta sig till andra länder för att rösta på ambassader där. Sveriges ambassadör i Somalia Mikael Lindvall säger att det har gjort att ytterst få svenskar i Somalia har röstat alls.

– Jag tror att det har varit hemskt få faktiskt. Det är lite knöligt och ganska dyrt med flygförbindelser ut och in från Mogadishu, så jag tror inte det har använts i någon större utsträckning tidigare faktiskt, säger Mikael Lindvall.

I år var Mikael Lindvall på plats i huvudstaden Mogadishu för att samla in brevröster från svenska medborgare för att sedan flyga tillbaka med dem till ambassaden i Kenya.

– Jag tillbringar 2-3 dagar i veckan i Somalia så jag skulle ändå till Mogadishu och hade då berättat för alla de svensk-somalier och andra svenskar som jag känner att jag skulle komma och att jag skulle ta med mig ett antal poströstningsuppsättningar. Jag aviserade också vilken plats jag skulle vara på och vilken tid och sådär, säger Mikael Lindvall.

Mikael Lindvall säger att de gärna hade gått ut med mer information om röstningen, men att läget i Mogadishu fortfarande är så pass osäkert att de inte vågade riskera det. Och även om det inte var så många som tog chansen att rösta så är han nöjd med insatsen.

– Absolut. Det är en liten insats, men det är viktigt att vi gör allt vi kan för att stötta våra svenska medborgare med konsulära frågor trots att vi inte har någon permanent närvaro i landet. Svenskarna i Mogadishu blir ju fler och fler, säger Mikael Lindvall.