Moskén i Flen har utsatts för skadegörelse flera gånger. Senast i lördags krossades en ruta, visar Abdi Ahmed Umar. Foto: Warsame Elmi/SR

Många moskéer utsatta för hot och skadegörelser

2:56 min

Nästan hälften av alla moskéer har utsatts för hot, och ännu fler för skadegörelse, visar en undersökning. I Flen krossades ett fönster på moskén i lördags.

– Den senaste händelsen är att de har kastat in stenar i den här rutan. Vi har inte ens reparerat, eftersom vi redan är upptagna med att fixa den gamla huvuddörren, säger Abdi Ahmed Umar som är sekreterare och styrelsemedlem på muslimska centret i Flen.

Vad har hänt med den?

– Det är samma sak, samma händelse. De brukar komma och kasta stenar på alla glasrutor och fönster som finns på moskén.

Abdi Ahmed Umar berättar att moskén har blivit vandaliserad flera gånger, och under de senaste månaderna har det också hänt flera gånger att moskébesökare blivit jagade med bil. Nu är det många som känner sig otrygga när de kommer och går till byggnaden.

Och två av tre moskéer i Sverige har utsatts för skadegörelse, visar en enkätundersökning som sex muslimska trossamfund har genomfört bland muslimska föreningar i landet. Det handlar om sådant som klotter, sönderslagna fönster och inbrott.

110 av 147 föreningar svarade på enkäten. 44 procent uppgav att man fått motta olika former av hot, och 66 procent hade utsatts för skadegörelse.

– Vi märker att klimatet i Sverige hårdnar, kring islam och muslimer och det muslimska livet i landet. Man ser också på de skadegörelser och bränder som har förekommit under de senaste åren. Så det är väldigt bekymmersamt åt vilket håll samhället ska utvecklas, säger Mustafa Setkic som är ordförande för Bosniakiska Islamiska samfundet, ett av de sex trossamfund som gjort studien.

Enkätundersökningen har gjorts med stöd av Nämnden för statligt stöd till trossamfund. Mustafa Setkic hoppas nu att rapporten hjälper till att uppmärksamma situationen, så att den kan förbättras.

– Vår förhoppning är att vi får se en fortsättning, att vi får andra i samhället engagerade och intresserade för att sätta igång arbetet vidare, säger han.

På muslimska centret i Flen har man problem med hur man ska kunna betala för att reparera efter skadegörelserna säger Abdi Ahmed Umar, som oroar sig för hur situationen ska utvecklas.

– Vi vet inte vad de kommer göra efter det här. Ska de göra något som är mycket farligare, skada oss eller döda nån? Det är jättejobbigt för oss, och vi är jätteoroliga. Och det har påverkat oss psykiskt också, och för besökarna. När de är rädda att komma hit och be på morgonen, vad ska vi göra? Det är frågan som jag har.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista