Barn leker på en romsk förskola i Göteborg. Foto: Tt

Behandlas romska män och kvinnor olika?

"Vi vill veta om de har samma rättigheter och blir bemötta på samma sätt"
2:42 min

Hur behandlas romska män och kvinnor i skol-, arbets- och sjukvårdssammanhang? Får de olika bemötanden? Det hoppas Länsstyrelsen i Stockholm få svar på. 

– Vi vill veta hur det är i kontakt med myndigheter, vården, kommunen, tjänstemän och så vidare. Det vi vill veta är om de får sina rättigheter, om de är bemötta på samma sätt och om de har samma möjligheter. Det är det som vi ser som intressant, inte deras situationer, säger Gregor Dufunia Kwiek vid Länsstyrelsen i Stockholm.

I dag påbörjar Länsstyrelsen i Stockholm en studie åt regeringen över hur romska män och kvinnor behandlas i olika situationer. Studien kommer att genomföras genom intervjusamtal där män och kvinnor får beskriva sina erfarenheter i olika sammanhang och därefter jämförs svaren.

Det första gruppsamtalet handlar om hur romska män och kvinnor upplever att de behandlas i arbetslivet och när de söker jobb, därefter kommer samtalen bland annat handla om hur romer behandlas vid sjukbesök och i skolan.

Målsättningen med studien är att ta fram lösningar på hur man förbättrar jämställdheten hos just romer. Det är nämligen inte säkert att de slutsatser som dras i en övergripande studie gäller även för romer, säger Gregor Dufunia Kwiek.

– Tyvärr har det ganska ofta förut funnits jämställdhetsstudier och då har man utgått från majoritetssamhällets syn på jämställdhet och då har de som forskar kanske redan uppfattningar och inställningar om romer och jämställdhet hos romer, vilket i sin tur kanske snarare har skapat fler fördomar. På det här sättet får vi ett romskt perspektiv och vad vi är ute efter är att se om romska män och romska kvinnor får sina rättigheter tillgodosedda, säger han.

Gregor Dufunia Kwiek säger att de hoppas på att prata med omkring 70 romer från hela Sverige och med olika bakgrund för att få en så pass bred bild som möjligt. Samtidigt medger han att det inte kommer gå att dra alltför hårda slutsatser från studien i och med att det är så få tillfrågade.

– 70 personer kommer aldrig att representera alla, men däremot får man en ganska bra bild av läget och situationen genom en sådan här studie, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".