Amazo Rezai, journalist som jobbar med Kvinnors nätverks radioprogram och Elisabeth Wamken som är rådgivare. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.

”Kvinnors nätverk” firar att de hjälpt kvinnor i 20 år

"Vi gör jobb som egentligen är samhällets ansvar"
4:32 min

Stödverksamheten ”Kvinnor nätverk” som vänder sig till kvinnor och unga med utländsk bakgrund fyller 20 år. Det firas på Kulturhuset i Stockholm i kväll.

Runt om i landet finns ett stort antal ideella organisationer, nätverk och jourer till stöd för kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Ett av dem är "Kvinnors nätverk" som särskilt vänder sig till kvinnor med utländsk bakgrund och som nu fyller 20 år. Samtidigt fyller deras Linnamottagningen – som vänder sig till unga utsatta för hedersrelaterat förtryck – tio år.

I kväll firas de 20 åren med teater och musik på Unga Klara-scenen i Kulturhuset i Stockholm. Men Elisabeth Wamken, som är rådgivare på Kvinnors nätverk, säger att egentligen är det synd att nätverket ska behöva finnas.

– För vi gör mycket jobb som egentligen är samhällets ansvar. Det finns mycket informationsbrist i samhället om våra målgrupper, alltså kvinnor med utländsk bakgrund och vilka problem de möter, ungdomar som utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Det finns fortfarande mycket okunskap i samhället, kunskapsnivån inom socialtjänsten är mycket ojämn, säger hon.

Kvinnors nätverk bildades 1994 runt det persiska närradioprogrammet "Kvinnors Röst". Genom programmet fick de kontakt med många utsatta kvinnor som behövde stöd. Det började med informella stödsamtal, som med tiden växte till en permanent stödverksamhet för våldsutsatta kvinnor och barn med utländsk bakgrund, säger Elisabeth Wamken.

– Det är många som är nyanlända i Sverige eller som har varit här ett tag men har varit isolerade, och som inte har kunskap om sina rättigheter. De är rädda för att bli utvisade därför att de inte har permanent uppehållstillstånd ännu på grund av tvåårsregeln. Vi försöker hjälpa dem att orientera sig i samhället, att ge information om lagar och rättigheter, hjälpa till med myndighetskontakter och så vidare, säger Elisabeth Wamken, rådgivare på Kvinnors nätverk.

Snart märkte de att många unga sökte sig till mottagning för att de behövde stöd mot hedersrelaterat förtryck och våld. Därför bildades också Linnamottagningen som nu fyller tio år.

I Sverige är det enligt Ungdomsstyrelsen uppskattningsvis runt 70 000 ungdomar mellan 16 och 25 år som upplever att de inte själva får välja vem de ska gifta sig med - att föräldrars uppfattningar, religion eller kultur sätter gränser för vem de kan gifta sig med.

Azam Qarai är verksamhetsledare för Linnamottagningen. Hon började arbeta på Kvinnors nätverk 1998, och redan då började de ta emot unga - både tjejer och killar:

– Men killarna är i minoritet, men vi tar emot  både tjejer och killar.

Vilka problem har killarna?

– Killar uppfostras att vara män och kontrollera sina systrar. Killar drabbas också av tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap. Killar kan bli hotade av tjejens familj. Det finns killar som inte vill kontrollera sina systrar. Sen finns killar – precis som tjejer – som är hbt-personer, säger Azam Qarai som är verksamhetsledare på Linnamottagningen.

En av alla de unga som fått hjälp på Linnamottagningen är 20-åriga Fatima - som egentligen heter nåt annat. Det var för två år sedan som hennes pappa fick reda på att hon hade en pojkvän. Han visade inget på utsidan, men blev jättearg när han fick reda på det. Han sa till Fatima att de skulle åka till hennes födelseland för att hälsa på släkten.

– Jag blev jätteglad! Jag åkte dit, och jag visste ingenting ... Han tvingade mig att gifta mig med min kusin. Jag ville inte, men han tvingade mig att gifta mig. Jag kunde inte ta mig tillbaka till Sverige, så det var jättesvårt, säger hon    

Först för tre månader sedan kunde Fatima ta sig tillbaka till Sverige, och kom då i kontakt med Kvinnors nätverk, som har hjälpt henne mycket säger hon, men det var lite svårt i början.

– De första dagarna var det lite svårt för mig. För jag hade tappat tron på människorna på grund av att min pappa lurade mig. Men nu går allt bra, och de försöker hjälpa mig att få ett bra liv. Jag får hjälp med allt som behövs och de tycker jag behöver. Om jag behöver prata så får jag träffa dem och ha samtal, säger 20-åriga Fatima som egentligen heter nåt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".