1 av 2
På årets affisch för Stockholms Filmfestival syns amerikanska skådespelaren Uma Thurman, som gästar festivalen. Foto: Frank Radosevich/SR.
2 av 2
Git Scheynius, festivalchef. Foto: Björn Lindberg/SR.

Internationell filmfestival firar 25 år

"Jag brukar se filmfestivaler som en jorden runt-resa"
3:30 min

Idag inleds Stockholms Filmfestival. Ett tillfälle att upptäcka film från helt andra länder än vad som normalt finns på biografrepertoaren, säger festivalchef Git Scheynius.

 

– Förutom att upptäcka andra länders kultur, tycker jag det är som ett fönster mot världen. Jag brukar se filmfestivaler som en jorden runt-resa, att jag kan se platser jag annars aldrig skulle kunna tänka mig att komma till, säger Git Scheynius som är festivalchef.

Stockholms internationella filmfestival firar 25 år i år, med sitt hittills största program. 201 filmer från 60 olika länder visas under en och en halv vecka. Det blir 500 visningar på 9 olika biografer. Och festivalen gästas av olika filmarbetare, både kända och okända. Till de mer kända hör till exempel amerikanska skådespelaren Uma Thurman, och brittiske regissören Mike Leigh, som båda får ta emot hederspriser, precis som svenske regissören Roy Andersson.

Ett exempel på land som vi sällan ser skildras på film här i Sverige är Somalia. Filmen "Fishing without nets” - som deltar i festivalens tävling - handlar om somaliska fiskare som inte får ihop tillräckligt med inkomster, och som ser en utväg i den kriminella piratverksamheten. Och det är ett annorlunda perspektiv som skildras i  filmen, säger Git Scheynius.

– Vad som är bra med den här filmen är att den är utifrån piraternas perspektiv. Och det är väldigt sällan som man ser en sån film. Oftast är det utifrån, från västs perspektiv, men här har man verkligen gått in i den somaliska lokalbefolkningens perspektiv. Så man förstår varför de hamnar i den här situationen.

Trots en svår situation för filmarbetare är Iran ett land där det produceras mycket uppmärksammad film. I år visas sex iranska filmer på Stockholms filmfestival. En av dem är "Tales", av regissören Rakhshan Banietemad, som inte fick tillstånd från regimen att producera sin film.

– Däremot krävdes inget tillstånd för att göra kortfilm, så det hon gjorde var att hon gjorde sju kortfilmer, som hon sedan satte ihop till en långfilm. Det är en fantastisk film som handlar om vardagslivet i Teheran och Iran, och hur man tar sig fram i den här enorma byråkratin som skapas av maktens korridorer, för att bevaka och hindra medborgarna.

På Stockholms Filmfestival delas det ut en hel del priser - där Bronshästen för bästa film är huvudpriset. Det delas också ut pris till exempelvis årets "Rising star" - "till en skådespelare som har möjligheten att bli morgondagens stjärna.

Sedan 2011 delar festivalen också ut ett långfilmsstipendium, och i år har en av filmerna som producerats genom det stipendiet premiär.

– "Unga Sophie Bell", av Amanda Adolfsson, som är resultatet av ett långfilmsstipendium där festivalen själv, tillsammans med Telia, Svenska Filminstitutet och SVT bland andra, har satt ihop pengar för att erbjuda unga svenska, kvinnliga regissörer, eftersom de är en bristvara. Det är den andra filmen som vi släpper nu, från det långfilmsstipendiet, och det ska bli väldigt roligt att presentera den, säger festivalchefen Git Scheynius.

Stockholms Filmfestival äger rum den 5 - 16 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".