Fler lever i Sverige utan uppehållstillstånd och får varken arbeta eller söka bostad. Foto: Sveriges Radio.

Asylsökande som inte kan utvisas blir allt fler

"Det är inte rimligt att människor lever så här"
2:18 min

Antalet asylsökande som varken får uppehållstillstånd eller kan utvisas från Sverige har nästan femdubblats på åtta år. Det är problematiskt, säger Carl Bexelius på Migrationsverket.

– Vi har ju sett en kraftig ökning, och utan att ha siffrorna i huvudet, så förvånar det mig inte alls att det ser ut på det här sättet, säger Carl Bexelius.

Sedan 2006 har antalet asylsökande som inte går att utvisa trots att de har fått ett utvisningsbeslut ökat från omkring 1 000 till nästan 5 000.

Det handlar alltså om människor som fått avslag på sina asylansökningar och som måste lämna Sverige, men som av olika anledningar inte kan utvisas. Det kan bero på att deras hemländer inte vill ta emot dem eller att de inte kan styrka sin identitet och därmed inte få några resehandlingar.

En av anledningarna till att gruppen - som varken får arbeta eller söka bostad i Sverige - har vuxit så kraftigt är en fem år gammal dom i Migrationsdomstolen, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Innan dess fick många av de som inte kunnat utvisas inom fyra år uppehållstillstånd i Sverige, men nu blir allt fler fast i ett slags ingenmansland tills det att polisen utvisar personen med tvång.

Det är ett problem utan några enkla lösningar säger Carl Bexelius.

– Jag tror att det här en resursfråga och en prioriteringsfråga. I slutändan är det naturligtvis också en politisk fråga om man vill skjuta till pengar till polisen för att de ska kunna arbeta på det här sättet, men här finns nog inga enkla lösningar, säger Carl Bexelius.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen är kritisk till att så många människor befinner sig i den här situationen och tycker att den så kallade utlänningslagen bör ses över så att denna grupp får möjlighet att både arbeta och bo i Sverige under asyltiden - dessutom vill hon se en övre gräns på hur länge man kan vara asylsökande i Sverige innan man får uppehållstillstånd.

– Jag tror det är helt nödvändigt. Det är inte rimligt att människor lever så här och det är så klart inte bra för samhället i stort heller att människor hamnar utanför vårt samhälle och tvingas leva på en väldigt låg dagersättning. Det förlorar både de och samhället på, säger Christina Höj Larsen.

Radio Sweden har sökt migrationsminister Morgan Johansson för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".