Foto: EU-parlamentet.

I dag börjar Cecilia Malmström jobbet som handelskommissionär

"Internationell handel visar tydligt värdet av ett Europa som samarbetar"
3:28 min

I dag får svensken Cecilia Malmström, som tidigare varit ansvarig för bland annat asyl- och migrationsfrågor i EU, ett ännu tyngre ansvar i EU; som kommissionär för handelsfrågor.

– Internationell handel berör så många människors liv och handel visar också tydligt på värdet av ett Europa som samarbetar. Att kämpa för demokrati, öppenhet och ansvarsutkrävande har präglat min politiska karriär i detta parlament, i Europarådet och i EU-kommissionen, och jag hoppas kunna bringa de värderingarna till mitt arbete med handelsfrågor, säger Cecilia Malmström.

Det är nu tio år sedan folkpartisten Cecilia Malmström blev Sveriges fjärde EU-minister. De senaste fem åren har hon varit EU-kommissionär med ansvar för EU:s asyl- och migrationspolitik där hon bland annat var med och arbetade fram ett gemensamt europeiskt asylsystem.

Men nu får hon alltså ett ännu tyngre uppdrag, Malmström har nämligen fått ordföranden Jean-Claude Junckers, och EU-parlamentets, förtroende för att leda EU:s handelspolitik de kommande fem åren.

En av de största frågorna som Malmström kommer att ha på sitt bord handlar om frihandelsavtalet som planeras mellan USA och EU, TTIP.

Under utfrågningen i parlamentet svarade Malmström att TTIP är ett oerhört viktigt avtal för både EU och USA, och som har potential att få igång hela den globala handeln efter flera år av kriser.

– TTIP har potential att skapa massor av jobb och tillväxt, men för att uppnå sin fulla potential måste vi ha ambitiösa överenskommelser om tariffer, tjänster och upphandlingar. Vi måste få till ett bra avtal och då måste innehåll vara viktigare än timing, säger Cecilia Malmström.

Samtidigt har frihandelsavtalet också många kritiker. Många har uttryckt oro över att kvaliteten på produkter kan bli sämre när USA och EU måste enas om samma standarder, men det som har orsakat mest kritik är en möjlig del i det framtida avtalet som kan ge företag rätten att stämma en stat och söka kompensation för att ett land inför en reform eller en lag som påverkar försäljningen av företagets varor.

Vid utfrågningen i parlamentet kunde Malmström inte svara på om regeln skulle inkluderas i det framtida avtalet eller inte, men sade att om den gör det så måste det finnas tydliga regler för att minimera risken för missbruk.

– Vi måste i sådana fall se till att vi får otvetydiga regler för att minimera risken för den typen av missbruk som många oroar sig för och vi måste se till att det finns en öppenhet i systemet och framförallt måste vi se till att en sådan här regel inte begränsar hur stater lagstiftar, säger Cecilia Malmström.

Den nya kommissionen som tillträder i dag kommer ledas av den konservativa politikern Jean-Claude Juncker och vice-ordförande Frans Timmermans från Nederländerna.

Fransmannen Pierre Moscovici och britten Jonathan Hill kommer att ha två av de tyngsta posterna i kommissionen och kommer ansvara för ekonomiska och finansiella frågor.

Greklands Dimitris Avramopoulos tar över Cecilia Malmströms tidigare post som ansvarig för asyl och migration inom EU. Ett kontroversiellt val enligt många eftersom landet tidigare har fått mycket kritik från bland annat människorättsorganisationen Amnesty och Röda Korset för hur de behandlat människor som sökt asyl i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".