Protester på Mynttorget i Stockholm förra året mot att polisen registrerat flera tusen romer Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Kritik mot hur Sverige beskriver diskriminering i FN-rapport

"Vi känner inte igen oss i beskrivningen"
2:33 min

Regeringen anklagas för att skönmåla Sverige i en ny FN-rapport. Diskrimineringen av romer och samer förminskas eller saknas helt, anser organisationen Civil Rights Defenders.

– Om man läser rapporten så får man en bild av att läget i Sverige är mycket gott. Det är en beskrivning som vi inte känner igen oss i. Och som romer och samer som särskilt utsatta grupper, inte heller känner igen sig i. De upplever väldigt tydliga problem, men det är inte synligt i den här rapporten, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande chef på Civil Right Defenders.

I januari ska Sverige höras i FN:s människorättsråd, och det är inför det förhöret som Sverige lämnat in sin rapport. Men Civil Right Defenders och andra organisationer, som Sametinget till exempel, är kritiska till innehållet och kommer därför att lämna in sina egna skuggrapporter med de problem som de menar inte tas upp i regeringens rapport till FN.

Till exempel är Civil Right Defenders kritiska till att det register som Skånepolisen upprättade över romer och som avslöjades för ett år sedan överhuvud taget inte nämns i rapporten. Stefano Kuzhikov, ledamot i Kommissionen mot antiziganism, säger att det var väntat.

– Jag är inte förvånad över att det inte har kommit in, eftersom regeringen och departmenten – de som ska svara på det här – inte har velat nämna det därför att de inte anser att det är någon etnisk diskriminering. Så jag är inte alls förvånad, säger Stefano Kuzhikov i Kommissionen mot antiziganism.

När det gäller samerna så pekar Civil Right Defenders på problemen med rätten till land, där gruvexploateringen inkräktar på samernas rätt till mark och de inte har rätt att påverka den exploatering som sker. Vilket får negativa konsekvenser för samerna och deras användning av mark. Sametinget kommer också att lämna en skuggrapport till FN, och Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson från sametingspartiet Jakt- och fiskesamerna hoppas att Sverige kommer att ställas till svars i FN.

– Det är klart att man ska ställa Sverige och svenska staten till svars för den så kallade urfolkspolitik som man har. Jag anser ju inte att man har nån urfolkspolitik egentligen. Vi har i princip bara en lag som reglerar rätten till land och vatten och det är rennäringslagen. Och där måste vi ju se förändringar, säger Sametingets ordförande Håkan Jonsson.

Efter att FN:s människorättsråd tittat på alla rapporter och hört Sverige i januari så kommer Sverige att få ett antal rekommendationer på åtgärder som behöver vidtas. Förra gången Sverige hördes år 2010 så fick Sverige 150 åtgärdsrekommendationer. Den rapport som Sverige lämnat till FN nu innehåller svar på vad Sverige gjort som svar på de rekommendationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".