Kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist (S) har tillsammans med Moderaternas Gunnar Hedberg regeringens uppdrag att samordna flyktingmottagandet i Sverige. Foto: Per Wistbo Nibell/Sveriges Radio.

Fler kommunplatser behövs när antalet asylsökande ökar

"Finns ändå i Sverige en stark vilja att hjälpa till"
3:07 min

Runt om i landet ökar behovet av kommunplatser åt flyktingar. Men kommunerna kommer att klara uppgiften tror regeringens flyktingsamordnare Lars Stjernkvist.

– Det är klart att när trycket ökar så ökar också utmaningen. Så det är klart att i den bästa av världar vill man att andra länder hjälper till mer också. Men det finns ändå i Sverige en stark vilja att hjälpa till, säger regeringens flyktingsamordnare Lars Stjernkvist.

Till vardags är han socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping. Men i början av året utsågs han också, tillsammans med moderaten Gunnar Hedberg, till regeringens flyktingsamordnare. Uppdraget är att få fler kommuner att ta emot fler invandrare som fått uppehållstillstånd i Sverige.

Det uppdraget blir ännu viktigare nu när Migrationsverket skriver upp sina prognoser över antalet asylsökande. Nästa år väntas omkring 95 000 söka asyl i Sverige, 16 000 fler än i verkets förra prognos i juli. Särskilt handlar det om att få de kommuner som nästan inte tar emot några flyktingar alls i dag att ta sitt ansvar, säger Lars Stjernkvist.

– Vi måste sätta ökad press på de, relativt få men ändå väldigt viktiga, kommuner som i dag gör för lite, eller nästan ingenting alls. Det som är lite paradoxalt är att de kommuner som gör minst är de som egentligen har bäst förutsättningar för att ta emot fler, säger han.

Det handlar om små rika kommuner i storstädernas närhet, som Danderyd utanför Stockholm och Vellinge i Skåne, men också om större städer som Linköping, Karlstad och Falun, säger Lars Stjernkvist. Kommuner med en bra arbetsmarknad, och efterfrågan på arbetskraft.

De två flyktingsamordnarnas förslag har dels varit att öka det statliga stödet till kommuner som tar emot många flyktingar, dels att sätta press på de kommuner som inte gör det. De tycker inte att man ska tvinga kommuner att ta emot flyktingar, på samma sätt som man gör när det gäller ensamkommande flyktingbarn.

Däremot ska alla kommuner tvingas ha en beredskap – en organisation – för att kunna ta emot flyktingar, vilket saknas i en del kommuner i dag. Sedan måste det börja byggas fler bostäder, säger Lars Stjernkvist. Bostadsbristen i stora delar av Sverige ställer till problem när inflyttningen till Sverige är så hög som den är i dag.

– Det är klart att det blir allt svårare att upprätthålla en hög boendestandard. Men om man tar ytterligheterna – flyktinglägren i Libanon, med tältläger – så är vi långt ifrån det i Sverige, gudskelov. Men det är klart att på sina håll börjar det bli svårt att upprätthålla en rimlig bostadsstandard, med svenska mått mätt.

Lars Stjernkvist är ändå förhoppningsfull. Inte minst tycker han att signalerna från de kommuner som hittills tagit emot få flyktingar har förändrats, och att fler inser att de måste hjälpa till. Sverige måste klara utmaningen, säger han.

– Ja, vi måste göra det, och vi måste göra det med hjälp av andra. Lösningen kan rimligen inte vara att vi förvägrar människor, eller skickar tillbaka människor som flyr ifrån krigets Syrien. Så därför måste vi hjälpa till. Vi måste göra det, och andra måste göra det, säger Lars Stjernkvist, socialdemokrat och en av regeringens två flyktingsamordnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".