Ship to Gazas fartyg Estelle lämnar hamnen i Neapel 2012. Foto: Maddalena Tartaro/Scanpix.

Ship to Gaza hoppas på åtal mot israeliska soldater

"Viktigt markera att folkrätten gäller"
3:03 min

Nu pågår förundersökningen mot de soldater som bordade konvojerna 2010 och 2012. Om åtal väcks är chanserna stora att den nya rödgröna regeringen ger klartecken.

– Sånt här ska inte kunna hända, det är piratdåd! Säger Ann Ighe, som är Ship to Gazas talesperson.

Det var vid två tillfällen - 2010 och 2012 - som Ship to Gazas fartyg, utrustade med förnödenheter till behövande i Palestina, bordades på internationellt vatten utanför Israel, av israelisk militär.

– Det är faktiskt ganska häpnadsväckande att man kan kapa fartyg på internationellt vatten och det finns ingen dispyt om inte det här skedde på internationellt vatten; överfalla människor, stjäla egendom,  mot människors vilja transporterat människor in i Israel och sedan utvisat dem på grundval av att de illegalt ska ha tagit sig in i landet. Det här är helt vansinnigt, häpnadsväckande och det måste såklart prövas.

20 svenskar och föreningen Ship to Gaza har anmält fyra israeliska befälhavare för brott i samband med bordningen, bland anmälarna finns bland annat författaren Henning Mankell och Mehmet Kaplan, Bostads- och stadsutvecklingsminister i den nya regeringen. Kammaråklagare Henrik Attorp.

– De händelser vi inlett förundersökning på det är grov stöld, grov misshandel, olaga hot och folkrättsbrott, och det gäller båda händelserna - både den 31 maj 2010 och den 20 oktober 2012.

Förundersökningen inleddes i juni och alla målsäganden är nu förhörda. Henrik Attorp vill inte i dagsläget avslöja om det finns några misstänkta eller hur man i så fall skulle förhöra dem, eftersom det rör sig om israeliska soldater.

– Jag kan inte gå in på hur vi kommer att fortsätta förundersökningen just nu.

Men OM åklagaren beslutar att väcka åtal, så krävs ett godkännande från regeringen - ett så kallat åtalsförordande - eftersom det rör sig om ett brott utanför Sverige och av icke svenska medborgare, och den här regeringen har en mer enad linje i Palestinafrågan, vilket kan vara positivt, menar Ann Ighe.

– Det finns en mycket ärligare och rakare linje i frågan om Palestina, det finns en stark vilja från regeringen att skapa, vad man säger är, en annan dynamik och en större jämlikhet och bättre förutsättningar för en rättvis fred och det tror jag är bra.

Hon hoppas på ett åtal. Det är viktigt ur ett folkrättsperspektiv.

– Jag tror att det är viktigt att markera att folkrätten gäller. Vi brukar tala om, från Ship to Gazas sida, att vår grundläggande målsättning  är att återupprätta folkrätten i östra medelhavet.

Statsrådet Mehmet Kaplan (mp) säger till Svenska Dagbladet att han inte ser det som problematiskt att han själv ingår i den regering som ska godkänna ett åtal. Han kommer inte att delta i ett sådant beslut, säger han till tidningen. Ansvarig minister, inrikesminister Anders Ygeman (S) vill varken kommentera en eventuell åtalsprövning eller Kaplans roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".