Psychologin Mia Fahlén berät im Taxi als "Taxi-Therapeutin" gestresste Grossstädter (Foto: Liv Heidbüchel/Radio Schweden)
Psykoterapeuten Mia Fahlén, redo att samtal med taxikunder. Foto: Liv Heidbüchel/Sveriges Radio.

Taxi med terapeut - då vill folk prata om sin prestationsångest

"Det blir väldigt intimt att sitta så här"
2:40 min

Den här veckan erbjuder ett taxibolag i Stockholm möjligheten att boka "terapikörningar", där man får sällskap av en terapeut i baksätet under resan.

– Det är faktiskt roligare än jag trodde. För att det blir väldigt intimt att sitta så här. I vanliga fall sitter jag i en fåtölj och så sitter du i en fåtölj, och så är det ett litet bord och en liten lampa emellan. Och så är det lite formellt. Här blir det mycket mindre formellt. Så jag tycker att det känns som att jag kommit snabbare närmare de personer som jag har pratat med för att vi fysiskt sitter så nära varandra också, säger Mia Fahlén, som är en av tre terapeuter som anlitats.

Till samma pris som när man åker en vanlig taxi kan man den här veckan boka taxiresor där man får samtalsstöd av en psykoterapeut eller psykolog i baksätet. Man blir hämtad från sin adress och körd dit man ska, och både terapeuterna och förarna har tystnadsplikt. Enligt reklamen är det ett sätt för stressade stockholmare att utnyttja den knappa tid man har.

Psykologförbundet har invänt att det som de så kallade "taxiterapeuterna" gör knappast kan kallas terapi, eftersom terapi kräver tid. Men Mia Fahlén ser det inte riktigt på det på det sättet.

– Det öppnar upp dörren lite grann till att prata med en psykolog. Jag hoppas att det för den personen som stiger in i taxin ett sätt att närma sig någon man faktiskt inte vet om man vågar ge sig in på. Man kanske inte vet om man kan få hjälp med sitt problem över huvud taget, och jag likställer det här lite grann med att skicka in en fråga till en radiopsykolog eller till en tidningskolumn, säger Mia Fahlén.

Hon är psykolog och jobbar i vanliga fall på ett företag främst med att behandla patienter med en komplicerad problematik. Samtalen i taxin har handlat om mindre allvarliga saker.

– De samtal jag har haft hittills har väl handlat om prestationsångest, om arbetsrelaterade problem, om relationsproblem. Ingen psykiatrisk ohälsa av någon gravare art än så länge. Men skulle det komma tänker jag - eftersom det är ganska svårt för många människor att veta var man ska vända sig - att jag skulle kunna hjälpa till med det. Säg att du kommer med ett sömnproblem, då kan jag säga att det här är ett vårdcentralärende. Du ska gå till din vårdcentral och ta upp det med din husläkare. Kolla om det finns psykologer på din mottagning som du är knuten till. Kanske finns det sömngrupper. Jag kan guida lite i vart man kan vända sig, säger psykologen och taxiterapeuten Mia Fahlén i Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".