1 av 2
Östberlinare får hjälp av västberlinare upp över Berlinmuren natten då den öppnades 9 november 1989. Foto: Jockel Finck/TT.
2 av 2
Östtyska soldater tittar fram i ett hål i Berlinmuren i november 1989. Foto: Lionel Cironneau, AP/TT.

Radio Swedens sändningar om Berlinmurens fall 9 november 1989

"Hier ist Radio Schweden, Stockholm"
1:24 min

Det har gått 25 år sedan natten då Berlinmuren till allas förvåning öppnades för att aldrig mer kunna stängas. Radio Swedens dåvarande sju utlandsprogram dagen efter handlade så klart om det historiska ögonblicket.

I november 1989 bestod Radio Sweden av sju språkredaktioner som sände på kort- och mellanvåg till en publik utanför Sveriges gränser. Förutom på svenska, också på tyska, engelska, ryska, spanska, franska och portugisiska.

Programmen den 10 november 1989 handlade så klart mycket om det historiska ögonblick kvällen innan, då Berlinmuren oväntat öppnades för gränsövergångar till Västberlin. Orsaken var att trycket ökat på den östtyska regimen i DDR, Deutsche Demokratische Republik, sedan många östtyskar under sommaren och hösten flytt till väst via Ungern, Tjeckien och Polen.

DDR-regimen hade att svårt att hantera situationen, eftersom den delvis skapats av reformer i andra östländer, som Sovjetunionen till exempel. Så för att lätta på trycket beslutade Kommunistpartiets politbyrå den 9 november att från följande dag – den 10:e – tillåta privata besök i väst, och att ansökan skulle krävas.

Men den informationen hade inte nått den partifunktionär som höll i presskonferensen, och när han i en direktsändning i östtysk tv fick han frågan om när det skulle gälla svarade han efter att han bläddrat i sina papper: 

– Vad jag känner till så ... Gäller det nu omgående. Genast!

Och resten är historia. När östberlinarna hörde detta vallfärdade de till gränsövergångarna, och mindre än ett år senare – den 3 oktober 1990 – återförenades Tyskland.

Murens fall var en världsnyhet. Och När Radio Swedens tyska program Radio Schweden rapporterade om murens fall i sina program den 10 november gjorde statsminister Ingvar Carlsson (S) till och med en exklusiv intervju på tyska:

– Det är naturligtvis en mycket positiv utveckling. Vi är också förvånade över att det gick så snabbt, sa Ingvar Carlsson till den tyska redaktionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".