Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jan Eliasson vill se fler svenska trupper i FN-operationer

Publicerat måndag 10 november 2014 kl 12.57
"Djupare budskap när Sverige nu skickar trupp till Mali"
(4:32 min)
FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson har besökt Sverige för att få ytterligare stöd för FN-arbetet. Foto: Anders Wiklund/TT.

Flyktingkrisen i Irak och Syrien och fredsbevarande insatser stod på agendan när FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson förde diskussioner med den svenska regeringen.

– Stöd till fredsbevarande operationer, inte minst i Afrika, Sverige ska ju nu gå in i Mali, vilket jag välkomnar varmt även om det är en svår uppgift. Stöd till våra utvecklingsprogram, inte minst till det humanitära arbetet i Irak, Syrien och Afrika. Jag räknar också med och hoppas att Sverige fortsatt kommer att vara en stor bidragsgivare till ebolabekämpningen, där vi är den nästa största nationen efter USA. Det är imponerande insatser, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Under sitt Sverigebesök härom dagen hann Jan Eliasson föra samtal med såväl statsminister Stefan Löfven som utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin. Och den kritiska situationen i Syrien och Irak stod högst på dagordningen. 1,8 miljoner människor är på flykt i norra Irak, vintern är på väg, hjälpbehovet är enormt och här kan Sverige förstås hjälpa till. Dessutom är det mycket viktigt just nu att ge den shia-dominerade regeringen i Irak stöd i arbetet med att samarbeta med fler grupper i landet, såväl sunni-grupper som kurder och kristna, säger Jan Eliasson.

– Den irakiska regeringen har valt en strategi att dra in alla grupper i samhällsarbetet och statsapparaten, och ju mer de lyckas att få detta stöd i hela landet desto mindre bördig mark får den extrema rörelsen Isis för sin verksamhet, säger Jan Eliasson.

Många har överraskats av den extrema terrorgruppen Isis framryckning i såväl Irak som Syrien, och chockats över den brutalitet de visar. Men att FN borde ha spelat en mer aktiv roll för att bekämpa Isis håller han inte med om.

– Vi spelar en aktiv roll och får kanske inte alltid samma uppmärksamhet, men vi startade de humanitära operationerna och försöker få stöd från medlemsstaterna. Vi är i högsta grad beroende av vad medlemsstaterna vill göra på det humanitära området. När det gäller det politiska området och militära insatser så har inte FN de resurserna utan det är enskilda stater. Sen skulle säkert dessa medlemsstater få ett stöd från FN om de gick till säkerhetsrådet om insatser i Irak, men det har man valt att inte göra, sannolikt för att denna organisation också har territoriell kontroll över vissa delar av Syrien och då blir frågan mer komplicerad för säkerhetsrådet, säger han.

Jan Eliasson välkomnar också Sveriges bidrag till FN-operationen i Mali, den första stora svenska insatsen under FN-flagg på mycket länge. De senaste sex åren har färre än 30 svenska soldater funnits varje månad i FN-ledda fredsfrämjande insatser, enligt Svenska FN-förbundet. Nu skickar Sverige 250 soldater till Mali, med möjlighet till förstärkning med upp till 400 personer. Ett viktigt beslut, säger Jan Eliasson.

– Jag skulle önska att vi hade kunnat se fler svenska trupper i FN-operationer, och inte minst i Afrika. Jag tror att det är viktigt att visa att fredsbevarande operationer speglar världen och speglar också närvaron från Europa, Latinamerika och Asien så att man inte gör det till en regional fråga där afrikaner ska vara bevara fred för andra afrikaner. FN är i alla fall en universell organisation så det har ett djupare budskap att Sverige nu skickar en trupp till Mali, säger han.

Jan Eliasson är själv socialdemokrat, och har bland annat varit svensk utrikesminister under en kort period. Men han vill inte spekulera i om den svenska politiken gentemot FN kommer att förändras när nu hans partikamrater sitter i regeringen:

– Jag är internationell tjänsteman och får inte engagera mig i inrikespolitiska frågor. Jag konstaterar att jag hört goda nyheter i dag om att Sverige ska delta i FN-arbetet i både fredsutveckling, humanitärt arbete och mänskliga rättigheter och att man satsar på FN, säger han.

Vad tycker du om Sveriges beslut att erkänna Palestina?

– Det är varje stats rätt att ta självständiga beslut. Jag kan bara konstatera att beslutet har tagits emot mycket väl utav majoriteten av staterna i FN, det är ju trots allt så att 135 stater av FN:s 190 redan har erkänt Palestina, så från dem var det positiva kommentarer. Men jag vet att det även finns kritiska röster, säger Jan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".