Pensionsmyndighetens logotyp på huset på Klara Västra Kyrkogata i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT.

Pensionsmyndigheten glömde bort minoritetsspråken

"Nej, vi har arabiska, serbiska, engelska, finska, persiska, spanska, turkiska och tyska. Inte romani"
2:23 min

På myndighetens hemsida saknas information på flera minoritetsspråk, trots att myndigheten är skyldiga till det enligt svensk lag. När vi ringer till kundtjänst går det inte att få hjälp på romani.

Pensionsmyndigheten satsar extra pengar på information på andra språk – det har Radio Sweden rapporterat om tidigare – men myndigheten glömde minoritetsspråken. När Radio Romanos reporter ringer till kundtjänst kan de inte ge någon hjälp på romani.

– Nej, vi har arabiska, serbiska, engelska, finska, persiska, spanska, turkiska och tyska. Inte romani.

Inte romani?

– Nej, inte romani.

Nej, enligt Pensionsmyndighetens kundtjänst går det inte att få hjälp eller information om pensioner på romani chib. Bara på finska, trots att alla myndigheter enligt svensk lag är skyldiga att kunna svara på de fem minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

– Det behöver vi ju ha enligt språklagen. Man kan ta kontakt med oss via våra servicekontor så kan vi ge information och service på de språken, säger Sten Eriksson, som är kommunikationschef på myndigheten. Han menar alltså att det går att få hjälp på minoritetsspråken, men när vi hör med kundtjänst, så finns ingen sådan service.

Varken alltså information eller ett personligt möte?

– Det stämmer bra, säger kundtjänst.

Radio Romano ringer kommunikationschefen Sten Eriksson igen:

Och då svarade de på kundtjänst att det inte går på Pensionsmyndigheten. Hur ställer du dig till det?

– Det sa de? Vi har ju ... De ska vi ju ... Ja, det måste jag kolla upp varför de svarade på det sättet, säger Sten Eriksson.

Pensionsmyndigheten lanserade nyligen en stor satsning för 3,7 miljoner kronor på information på andra språk. Men där finns alltså inte minoritetsspråken heller med. Språken har valts utifrån behov, säger Sten Eriksson.

– Det är ett behovsperspektiv utifrån pensionsfrågan där vi sett att vi behöver nå grupperingar som inte är så etablerade i det svenska samhället, säger kommunikationschefen Sten Eriksson.

På finska, samiska och meänkieli finns översatta sidor på hemsidan och tolkservice vissa tider, men på jiddisch och romani finns alltså ingen som helst information och ingen som kan hjälpa oss på de språken via kundtjänst.

Informationschefen Sten Eriksson återkom senare till Radio Sweden och meddelade att det finns möjlighet till tolkhjälp på romani, för den som begär det. På tisdagen (dagen efter vårt inslag) ändrades också informationen på hemsidan så att man nu kan boka tolktid även på jiddisch och romani chib. Dock finns i Sverige ingen auktoriserad tolk på romani chib.

Språklagen

  • 7 § De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
  • Deras rättigheter skyddas i "Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk" och enligt denna, 8 §, har: "Enskilda har rätt att använda finska, meänkieli respektive samiska vid sina muntliga och skriftliga kontakter med en förvaltningsmyndighet vars geografiska verksamhetsområde helt eller delvis sammanfaller med minoritetsspråkets förvaltningsområde."
  • Det betyder att Myndigheter är skyldiga att ge service och information på minoritetsspråket i det område där det finns en betydande befolkning som talar det språket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".