Dator och tangentbord. Foto: Linn Bäckström/ Sveriges Radio
Tolv procent av svenskarna använder internet regelbundet för att söka efter information om politik. Foto: Linn Bäckström/ Sveriges Radio

Svenskarna tror inte att internet ger dem mer makt

"I andra länder spelar internet en större roll"
2:18 min

Samtidigt som allt fler svenskar använder internet, så tror allt färre att internet kommer att ge dem mer politisk makt.

Bara var tionde svensk tror att internet innebär att de får mer politisk makt. Det visar den nya årsrapporten från Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE). 

– Då måste du ju ha någon som svarar upp, alltså någon plattform där du möter någon. Jag tror inte att du kan påverka genom att skicka ut någonting i ett svart hål, säger Per-Anders Persson, stockholmare.

Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, har skrivit rapporten. Han berättar att det i mitten av nittiotalet, då internet började spridas, fanns en väldigt positiv syn på internet bland experter.

– Man trodde att det skulle låsa upp det politiska systemet och göra människor mer delaktiga. Det här var samtidigt som antalet medlemmar i de politiska partierna minskade, och man såg det som en möjlighet att internet skulle dra in människor i politiken på ett annat sätt, säger han.

Så blev det alltså inte. Det är framför allt de unga, mellan 16-35 år, som upplever att internet har gjort det lättare att förstå politik. De allra flesta söker fortfarande information om politik via traditionella medier, och använder inte internet till att diskutera politik och försöka påverka regeringen.

Det här innebär att Sverige skiljer sig från många andra länder, som USA, Australien och Kina, där synen på internets demokratiska effekter är mer positiv.

– I Sverige är vi ju 80-85 procent som röstar. Så det finns ett traditionellt, ganska fastlåst, system i Sverige för hur man ser på politik och de kontakter man har. I länder där demokratin är nyare eller där de politiska skillnaderna är större spelar internet en större roll, säger Olle Findahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".