Lagändring ger inte fler barn uppehållstillstånd, trots löften

3:16 min

Barn som är födda och uppväxta i Sverige fortsätter att utvisas till föräldrarnas hemländer, trots en lagändring i somras som skulle ge fler barn chans att stanna.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, det är bedrövligt, jag tycker att barn som har uppnått en viss ålder och i alla fall börjat gå i skolan eller förskolan.. Jag tycker att det är rätt solklart att de ska beviljas uppehållstillstånd, säger Nadia Hatem, juridiskt ombud för flera asylsökande barn och familjer.

När paragrafen i utlänningslagen om synnerligen ömmande omständigheter i somras ändrades till särskilt ömmande omständigheter, var det för att fler barn som växt upp i Sverige och fått en anpassning i skola eller förskola, eller barn med svåra sjukdomar, skulle få möjlighet att stanna. Men så har det inte blivit, enligt flera ombud som Radio Sweden har talat med. Nadia Hatem menar att lagen är tandlös och bara kosmetika från politiker. Hon har hand om två fall med barn som är födda i Sverige, men som fått beslut om utvisning och återvändande; en sexårig pojke som dessutom är svårt sjuk och en åttaårig flicka.

– Nu ska hon återigen gå in i papperslöshet, hon har varit papperslös i hela sitt liv i Sverige, fast hon ser sig själv som svensk. Hon har ingenting att återvända till, hon känner inte till nåt annat land än Sverige, det är solklara ärenden anser jag.

Carl Bexelius, som är tillförordnad biträdande rättschef på Migrationsverket, säger att lagändringen SKA ge ett något större utrymme för att ge uppehållstillstånd till barn som anpassats till Sverige eller är sjuka, men bara det faktum att barnet fötts här, räcker inte som skäl.

– Enbart den omständigheten att man är född i Sverige eller att man har vänner och går i skola här, det är inte en omständighet i sig som utgör ett verkställighetshinder som leder till uppehållstillstånd.

Lagändringen var en överenskommelse mellan den förra alliansregeringen och Miljöpartiet och förhoppningarna var stora. - Det här blir en verklig förändring för många barn och deras familjer, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Dagens Nyheter efter överenskommelsen.

Och även på Rädda Barnen hoppades man på en förändring, säger Mikaela Hagan, som har hand om flykting- och integrationsfrågor där.

– Vi hoppades på att man skulle ta större hänsyn till barns anpassning till Sverige, att har man bott en väldigt lång tid i Sverige så borde det kunna ligga till grund för uppehållstillstånd, men vi är bekymrade över om den här lagändringen verkligen kommer att få något genomslag eller inte, säger Mikaela Hagan på Rädda Barnen.

Migrationsverket kan ännu inte säga hur lagändringen har och kommer att påverka deras beslut. Det har bara gått fyra månader sedan i juli när ändringen trädde i kraft. Enligt verkets egen statistik så syns heller ingen större skillnad i hur många som fått uppehållstillstånd på den paragrafen  - det är omkring 120 per månad både före och efter första juli. Trots att Nadia Hatem och hennes kollegor har försökt hänvisa till skrivelsen i flera fall där de anser att den bör tillämpas.

– Efter första juli så har vi lyft upp de här frågorna i de fall där det skulle kunna få aktualitet. Så vi har ju använt oss av den, men jag har inte sett att det har förändrat.. Så nej, jag har inte sett ett enda fall där man hänvisat till de förändringar som finns, ombudet Nadia Hatem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista