Gunnar Hedberg. Foto: Bertil Ericson/TT.
Gunnar Hedberg upplever att alla kommuner i grunden är positivt inställda att ta emot fler flyktingar. Foto: Bertil Ericson/TT.

Alla kommuner ska ha beredskap för flyktingmottagande

"Vi hoppas på skarpa förslag"
2:34 min

Sveriges kommuner måste ta emot fler flyktingar. Regeringens flyktingsamordnare kommer nu med förslag på hur mottagandet kan förbättras och fördelas jämnare.

Regeringens flyktingsamordnare Gunnar Hedberg (M) och Lars Stjernkvist (S) har träffat kommuner i hela Sverige sedan i januari, och i veckan överlämnade de sin rapport till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 

Ett av förslagen är en lagstiftning om att kommuner måste ha en beredskap för flyktingmottagande. Många kommuner har liten erfarenhet av flyktingmottagande och står inför att bygga upp en organisation för den verksamheten.

– För att skynda på de här processerna tycker vi att det är riktigt att man måste ha en beredskap att ta emot. Men det är inte så att vi vill tvångsfördela personer ut till olika kommuner, utan det är viktigare att man tar till vara på den positiva inställningen som kommunerna generellt har, säger Gunnar Hedberg, som är en av flyktingsamordnarna.

Han upplever att alla kommuner är positiva till att ta emot fler flyktingar, men att många behöver mer stöd. Dessutom behövs ett mer rättvist och förutsägbart system för den ersättning som kommuner får för att ta emot flyktingar.

Många svenska kommuner hoppas att flyktingar ska bidra till befolkningsökning. Gunnar Hedberg säger att det därför är ett problem att många nyanlända väljer att flytta från de här kommunerna till större orter, där bostadsmarknaden dessutom är mer ansträngd.

– Chicago var ju en av Sveriges största städer för hundra år sedan, för där hade väldigt många svenskar samlats efter att ha emigrerat till USA. På samma sätt är det nu många som vill söka sina släktingar och språklig gemenskap. Där har vi sagt att kanske ska man titta på någon ekonomisk påverkan för att personer ska stanna kvar, säger Gunnar Hedberg.

För att minska antalet asylsökande som bor på tillfälliga boenden, som ofta upphandlas utan dialog med kommunerna, föreslås det också i rapporten att Migrationsverket ska äga egna boenden. De ska kunna planeras och drivas i samarbete med kommunen, för att motivera kommunen att därefter erbjuda plats åt de personer får uppehållstillstånd.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som har tagit emot rapporten, kommer på fredagen att tillsammans med migrationsministern träffa representanter för alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, för att diskutera hur mottagandet kan förbättras och fördelas jämnare.

– Jag hoppas att det kan bli ett antal skarpa förslag utifrån det vi har tagit fram, säger Gunnar Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".