Klassrum i skola. Foto: Janerik Henriksson/TT
Rätten till skola för barn till EU-migranter är en av de frågor som det råder osäkerhet kring. Foto: Janerik Henriksson/TT

Unicef utreder EU-migranters barns rättigheter

"Ska vara ett stöd för förändringsarbete"
0:55 min

Svenska myndigheter är osäkra på hur de ska möta barn till hemlösa EU-migranter. Det menar Unicef, som nu jobbar med att ta fram en rapport om de här barnens rättsliga situation i Sverige.

– Vi på Unicef är oroliga för barn som finns i Sverige men under oklara förutsättningar. En del är här med sina föräldrar, en del är här ensamma; en del ser vi ute i gatumiljön, de kanske tigger. Det vi har uppmärksammat är att myndigheterna i Sverige är osäkra på vad som gäller. Det är det vi vill titta närmare på, säger Christina Heilborn programchef på Unicef.

Rätten till skola för barn till hemlösa EU-migranter är en av de frågor som blivit aktuell under hösten. I vissa svenska kommuner får de här barnen gå i skolan, i andra får de det inte – och Skolverket har inte kunnat lämna några tydliga besked om vad som gäller.

Unicef:s rapport, som kommer att vara klar till nästa höst, kommer att göras i samarbete med Barnrättscentrum vid Stockholms Universitet. Flera frivilligorganisationer kommer också att medverka för att ge en bild av hur det ser ut. Syftet är att påverka myndigheter och beslutsfattare.

– Utifrån det vi får fram och de luckor som kan komma att upptäckas när det gäller regler och lagar och skydd för barn, så vill vi att rapporten ska kunna vara ett stöd för förändringsarbete, säger Christina Heiborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".