Migrationsverket Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio P4 Östergötland
Migrationsverket kommer inte att gå igenom de beslut som kan ha fattats på felaktiga språkanalyser. Foto: Tahir Yousef, SR P4 Östergötland

Kritiserade språktester ska granskas

"Nu väntar vi på svar"
2:13 min

De språkanalyser som kritiserats i SVT:s Uppdrag Granskning för att vara felaktiga, ska nu granskas av Migrationsverket i Holland.

– Det är viktigt att vi får en helt oberoende part som tittar på de analyser som är gjorda, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Han anser att det blir en oberoende granskning om den görs av holländska myndigheter, trots att det holländska Migrationsverket, också varit kund hos det kritiserade bolaget Sprakab, och trots att den holländska myndigheten redan gjort en sådan granskning förra året.

De konstaterade då att "kvaliteten på de somaliska språkanalyser som Migrationsverket låter göra får anses vara god", skriver Dagens Nyheter. Men det var Sprakab själva som då valde ut vilka analyser som skulle granskas, enligt tidningen.

Den här gången ska en granskning göras av just de analyser som kritiserades i programmet Uppdrag Granskning för att innehålla stora brister och vara direkt felaktiga.

– De analyser som man plockat ut i Uppdrag Granskning, de har vi nu skickat vidare till Holland för att holländska myndigheter ska kunna göra en oberoende granskning och nu inväntar vi svar på dem, säger Fredrik Bengtsson.

Den kritiserade analytikern som kallas Ea20 i Sprakabs register och som säger sig behärska ett antal somaliska och andra afrikanska dialekter, har gjort språkanalyser i ca 5000 asylärenden. De analyserna kan nu alltså vara felaktiga, men Migrationsverket kommer inte att se över de beslut som analyserna ligger till grund för, säger Fredrik Bengtsson.

– Inte generellt sett, men skulle det vara så att man kan påvisa brister i de språkanalyser som gjorts så kommer vi naturligtvis att kunna titta på de ärendena igen, men generellt sett nej, det kommer vi inte att göra.

Den som vill överklaga ett beslut för att det finns brister i språkanalysen, kan begära ut handlingarna från Migrationsverket.

– Man kan alltid begära ut underlaget i sitt eget ärende och är det så att man begärt ut sin språkanalys och kunnat visa att det finns brister i den så är det ju något som man kan anföra som nya skäl och det kan man få hjälp från sitt biträde, att driva den frågan, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".