I dag besöker statsminister Stefan Löfven FN:s högkvarter i New York. Igår mötte han ordföranden för svenska FN-förbundet, Aleksander Gabelic, och tog emot förslag på ett närmre samarbete mellan Sverige och FN. Foto: SR, TT.
Aleksander Gabelic från Svenska FN-förbundet mötte igår Stefan Löfven inför dennes första New York-resa som statsminister. Foto: SR, TT.

Vill se aktivare FN-politik och FN-utskott i riksdagen

"Vi behöver en tydlig vision hur Sverige ska driva sin FN-politik"
3:44 min

Det bör skapas ett speciellt FN-utskott i riksdagen, tycker svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, inför statsminister Stefan Löfvens första besök i FN-högkvarteret i New York.

– Vi har haft en mer naturlig koppling till EU de senaste 10-15 åren. Det finns olika kommitteer och utskott som träffas varje vecka i stort sett, men man har ingen återkoppling kring det som görs inom FN och det behövs med tanke på Sveriges omfattande och generösa stöd till FN. Vi tycker att det är synd att man inte har fler forum att förankra detta och på det sätt också få en mer initierad FN-diskussion, som också kan leda till att man gör bättre prioriteringar, säger Aleksander Gabelic.

I dag åker statsminister Stefan Löfven till FN:s högkvarter i New York för att fira barnkonventionens 25-årsjubileum. Under besöket ska Löfven bland annat diskutera förutsättningarna för ett nytt globalt klimatavtal i Paris nästa år och argumentera för att Sverige ska få en av de tio icke permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd.

Stefan Löfven lovade redan i regeringsförklaringen kort efter valet att FN ska spela en mer central roll i Sveriges utrikespolitik, men exakt vad det innebär är fortfarande oklart. Därför vill Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet, att regeringen ska utreda vilken politik som Sverige ska bedriva i FN, och han säger att det är viktigt att regeringens ambitioner inte bara blir tomma ord.

– Det är välkommet att den nya regeringen vill driva en mer aktiv FN-politik, men vi behöver också ha ett politiskt visionsdokument hur Sverige ska driva sin FN-politik. Vi tror att det är nödvändigt för att få den nystart som regeringen har deklarerat - att Sverige ska bli mer aktivt i FN och bli en medlem av FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Det är naturligtvis väldigt positivt, men det är också viktigt att dessa ord också leder till så bra resultat som möjligt, säger Aleksander Gabelic.

Under ett möte med statsministern igår förde Aleksander Gabelic fram flera förslag till hur Sverige kan få en mer aktiv FN-politik. Exempelvis vill Gabelic att Sverige ska tillsätta ett speciell FN-utskott i riksdagen och att vi bör arbeta mer för att stärka rättigheterna för utsatta flickor och kvinnor i världen.

Först och främst kan Sverige ge mer stöd till de organisationer som arbetar med flickor och kvinnor som utsätts för hot och sexuellt våld, men också tydligt ta ställning för deras rättigheter från politiskt håll, säger han.

– Det finns många områden där FN jobbar som Sverige redan bidrar till, men Sverige kan bidra mer. Vi kommer till exempel att lyfta säkerhetsperspektivet - att det är väldigt viktigt att man kan skydda flickor och kvinnor med fler FN-soldater i flera konfliktområden - och där borde Sverige kunna göra mer, säger Aleksander Gabelic.

Men samtidigt som regeringen har varit positiv till ett ökat FN-samarbete så öppnade igår biståndsminister Isabella Lövin för att eventuellt skära ned biståndet till olika FN-program. Det kan bli ett nödvändigt ont säger Aleksander Gabelic, som säger att en översyn av Sveriges FN-politik skulle kunna underlätta vilka projekt som ska få fortsatt stöd och var regeringen kan spara.

– Det är alltid olyckligt när man ställer två viktiga saker mot varandra, men det är ändå i slutändan en prioritering som kanske måste göras. Jag tar inte ställning i just det uttalandet utan vi eftersträvar en mer genomtänkt FN-politik, det tror jag skulle underlätta det här. Då får flera olika aktörer vara med i sakdiskussionerna och framföra det man tycker är viktigast och vad som behöver prioriteras, säger Aleksander Gabelic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".