Arkan Asaad tvingades in i ett äktenskap med sin kusin.
Arkan Asaad tvingades gifta sig med sin kusin. Foto: Lorin Ibrahim/Sveriges Radio.

Arbetet med hedersproblematik går framåt

"Fortsätter vi så här kan vi se problematiken som en "utdöende art"
2:13 min

Arbetet i Sverige mot hedersförtryck har börjat skörda framgångar. Det menar författaren Arkan Asaad, som själv utsattes för tvångsgifte som 19-åring. 

En positiv utveckling är till exempel lagändringen från i somras, som innebär att det nu är brottsligt att arrangera eller på annat sätt försöka påverka någon att gifta sig mot sin vilja.

– Jag hoppas att allt det här vi gör, allt det här vi jobbar med, det här med lagförändringen som kom - allt det hoppas jag verkligen gör att folk får upp ögonen, att folk tar till sig det. Lärare har blivit mycket duktigare nu på att använda det material som finns, i skolan, och fortsätter vi så här så kan vi verkligen se den här problematiken som en "utdöende art", säger författaren och föreläsaren Arkan Asaad.

I slutet av förra veckan lämnade länsstyrelserna in en rapport till regeringen om arbetet med skyddade boenden för hedersvåldsutsatta ungdomar. Den visar att antalet boendeplatser har ökat kraftigt - från 10 stycken år 2003 till runt 400 idag. Nu ska regeringen gå igenom rapporten och bestämma vad som mer behöver göras. Jämställdhetsminister Åsa Regnér säger till P3 Nyheter att arbetet mot hedersförtryck är en viktig fråga, och därför kommer regeringen satsa bland annat 100 miljoner på landets tjej- och kvinnojourer.

– Jag kommer ha en dialog med organisationer som jobbar i de här frågorna och jag har redan börjat träffa kvinnoorganisationer, säger hon till P3 Nyheter.

Hedersproblematik handlar om förtryck, hot och våld som riktas mot någon i syfte att skrämma den personen att inte skada familjens heder.  Författaren Arkan Asaad blev bortgift mot sin vilja i irakiska Kurdistan när han var 19 år, något han skrivit om i sin roman "Stjärnlösa nätter". Han har sedan dess försonats med sin far, som han skriver om i nya boken "Blod rödare än rött", och han ägnar sig mycket åt att arbeta för rätten att få välja själv, genom att berätta sin historia och bland annat föreläsa på skolor.

– Det här arbetet som till exempel jag har bedrivit under så många år nu - och det finns många andra fantastiska personer som har arbetat med det här - har belyst och informerat, och spridit kunskap, och ungdomar har sett och förstått vart man ska vända sig. Man har sett mig till exempel, och hur jag har drivit den här frågan offentligt. Så har man känt en trygghet och fattat att om han har gjort det här så kan jag också göra det, säger Arkan Asaad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".