En sjuksköterska ger en patient en spruta. Foto: Leif R Jansson/TT.
Med privat sjukvårdsförsäkring slipper man vänta i långa köer för att få vård. Foto: Leif R Jansson/TT.

Fler och fler har privat sjukvårdsförsäkring

"Skillnaderna var större tidigare"
1:58 min

Antal privata sjukvårdsförsäkringar fortsätter öka. De flesta får den via sin arbetsgivare, men allt fler fackförbund erbjuder också sina medlemmar möjligheten. 

– Genom att vi kan erbjuda en sådan försäkring till bättre villkor, genom en kollektiv lösning, så syftar det till att faktiskt minska skillnaderna. Skillnaderna var större tidigare, när det nästan uteslutande var de som hade väldigt höga inkomster som hade råd att teckna dem, säger Sören Holm, kanslichef på Lärarförbundet som erbjuder sina medlemmar att teckna privat sjukvårdsförsäkring.

Idag har 609 000 personer i Sverige en privat sjukvårdsförsäkring, visar branschorganisationen Svensk försäkrings senaste kvartalsstatistik. Det är sex gånger så många som år 2000, och det har i genomsnitt ökat med 14 procent varje år sedan dess.

Till skillnad från de flesta andra försäkringar handlar sjukvårdsförsäkringar inte om att få ekonomisk ersättning - utan om att man slipper vänta i köerna till den offentligt finansierade vården och istället får vård på en privat klinik.

De flesta av de som har privata sjukvårdsförsäkringar, runt 73 procent, har fått dem betalda av arbetsgivaren. Men också flera TCO- och Saco-anslutna fackförbund - som Lärarförbundet - erbjuder idag alltså sina medlemmar möjligheten att teckna en sådan försäkring till förmånliga villkor.

Fackorganisationen LO har tidigare uttalat kritik mot privata sjukvårdsförsäkringar, för att det bidrar till växande ojämlikhet. Prioriterade anställda får en "gräddfil" till specialistvård, medan andra, ofta de med större vårdbehov, ställs utanför, menar man.

Men Sören Holm på Lärarförbundet vidhåller att det här är ett bra sätt för dem att kunna bistå sina medlemmar.

– Som fackförbund kan vi tycka att sjukvården naturligtvis borde ha den tillgängligheten att ingen skulle behöva teckna en sån här försäkring, och vi tycker också att a-kassesystemet borde ha den nivån på taket att man inte ska behöva ha privata inkomstförsäkringar. Men, nu är det inte så, och då får vi tittta på hur vi kan bistå våra medlemmar på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".