I början hade barnen sönder sina leksaker, nu älskar de sina gosedjur, säger Cathy Gronendijk på barnhemmet CCC i Juba. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
Organisationer som till exempel Unicef har länge drivit frågan om att barnkonventionen ska bli svensk lag. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

FN:s barnkonvention fyller 25 år

3:25 min

På torsdagen fyller FN:s barnkonvention 25 år. Nu är den på väg att bli svensk lag.

Barnkonventionen är en samling bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Sverige skrev på konventionen 1990.

I vissa länder gäller en konvention som lag så fort man har skrivit under den. Sverige, däremot, har ett så kallat dualistiskt rättssystem, och måste lagstifta om konventionen för att den ska kunna tillämpas i praktiken.

Det har man ännu inte gjort med barnkonventionen, men nu en förändring på gång. I regeringsförklaringen i oktober sa Stefan Löfven att man tänker påbörja arbetet med att göra barnkonventionen till svensk lag.

Det här är något som Christina Heilborn, programchef på Unicef, är glad över. Hon hoppas att samma sak kommer att hända här som hände i Norge, där barnkonventionen fördes in i lagen 2003.

– Där kan man ju se att den har fått en starkare ställning. Det är en annan attityd och inställning hos jurister och beslutsfattare när det handlar om barns rättigheter, i och med att barnkonventionen är lag. Så länge den inte är det så är den lätt att avfärda, säger Christina Heilborn.

Unicef, och flera andra organisationer, har länge drivit frågan. 2013 tillsatte den förra regeringen en utredning för att kartlägga för- och nackdelar med att göra barnkonventionen till svensk lag. Men barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér anser att det steget är passerat.

– Därför tycker man inte längre att man behöver fortsätta utreda. Den här regeringen vill ha den här förändringen. Vi avser att ge utredningen i uppdrag att inte längre belysa om, utan hur, alltså ge förslag och modeller på hur man kan gå tillväga för att göra barnkonventionen till svensk lag, säger hon.

Åsa Regnér hoppas att det finns ett färdigt förslag att gå vidare med tidigt nästa höst. Stefan Löfven är mer optimistisk och säger till Ekot att barnkonventionen kan komma att bli svensk lag redan till halvårsskiftet nästa år.

Men det har riktats kritik mot att regeringen inte inväntade utredningens resultat innan de gick ut med att barnkonventionen ska bli svensk lag. Bland annat så innehåller barnkonventionen olika typer av målsättningar, till exempel vad gäller barnets moraliska utveckling, som enligt kritikerna inte passar som lagtext. Men det ser inte Christina Heilborn, på Unicef, som något hinder.

– För det första är de flesta av bestämmelserna i barnkonventionen rätt så specifika. Men även de bestämmelser som är mer allmänt hållna kan jurister idag använda, eftersom man redan nu måste göra det när det handlar om annan lagstiftning. Till exempel socialtjänstlagen innehåller bestämmelser som krävs att man tolkar.

– Barnkonventionen har nu funnits i 25 år. Det är hög tid att den får en starkare juridisk status, säger Christina Heilborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista