Industribyggnader i motljus där röker ringlar mot kall blå-rosa kvällshimmel. Foto: Energimyndigheten.
Den naturgas som Sverige importerar går främst till industrin. Foto: Energimyndigheten.

Liten påverkan på Sverige om energin från Ryssland stryps

"Råoljevapnet är det trubbigaste du kan hitta"
2:14 min

Rysslandskrisen kan leda till stora störningar i Europas energiförsörjning. Men Sverige skulle komma relativt lindrigt undan om ryska olje- och gasleveranser ströps.

– Det värsta är väl då om det kommer en situation då det är totalt stopp på rysk gas, vilket kan leda till problem med försörjning av gas också till Sverige. Och då genom att den danska gasen kanske av solidaritetsskäl skickas söderut. Men det går inte att förutse med säkerhet vad som skulle hända, säger Michael Pellijeff på Energimyndigheten.

Sveriges naturgasberoende är inte särskilt stort, det mesta går i ledning upp längs Västkusten, och nästan all naturgas vi importerar kommer dessutom från Danmark. Men skulle det blir en extrem bristsituation nere på kontinenten, där naturgasberoendet är så mycket större, så skulle den danska gasen möjligen ledas dit istället.

När det gäller oljan i Sverige, så importeras en stor del av den från Ryssland. Men följderna om tillförseln ströps skulle inte alls bli så svåra som man kanske skulle kunna tro, säger Samuel Ciszuk, också han på Energimyndigheten.

– Oljan är en väldigt välfungerande marknad. Det är en av de största världsmarknaderna, en av de mest likvida som finns. Så skulle Ryssland stoppa den här exporten som de tjänar så fruktansvärt mycket på, då skulle det bli en global brist på olja, som skulle innebära att oljepriset går upp. Och det drabbar först de fattigaste länderna som har svårast att betala. Det drabbar i viss mån alla förstås, men värst drabbas de fattigaste länderna. Det blir genast en global spridning på det. Så som politiskt vapen, så är råoljevapnet det trubbigaste vapnet du kan hitta i din arsenal, säger han.

Orsaken till att Sverige importerar så mycket olja från just Ryssland, är den geografiska närheten, säger Samuel Ciszuk.

– Ungefär 40 procent av den olja vi importerar kommer från Ryssland, och det är mer än EU-snittet. Vi är ju nära Ryssland och kan få den lite billigare på grund av att transportkostnaderna minskar. Hastigheten du kan få det spelar också roll. Det gör att du blir mer flexibel. Det gör ju att svenska raffinaderier tenderar att förlita sig på rysk olja och Nordsjöolja i väldigt hög utsträckning, för att det är de två oljepoolerna som finns närmast, säger Samuel Ciszuk, energiexpert på Energimyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".