Nya moderaterna valkampanjar. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio

Hårdare invandringskrav logisk följd av M:s väljartapp

"Jag hade blivit förvånad om de inte gjort det förr eller senare"
1:52 min

Att Moderaterna nu vill ställa hårdare krav på anhöriginvandrare är en logisk reaktion på att partiet tappat till Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Karl Loxbo.

– Om man ser det rent politiskt och cyniskt så är det en fullt rimlig reaktion. Jag hade blivit väldigt förvånad om de inte hade gjort det förr eller senare, säger Karl Loxbo, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Enligt siffror från SVT:s valundersökning lade fler än var tionde person som röstade på Moderaterna i valet 2010 istället sin röst på Sverigedemokraterna i höstens val. Det handlade främst om äldre män som har lågt förtroende för politiker och som tycker att invandringspolitiken är den viktigaste politiska frågan.

Partiet tappade totalt mellan 6 och 7 procent av sitt väljarstöd jämfört med förra valet och Karl Loxbo, statsvetare vid Linnéuniversitetet, säger att Moderaternas beslut om att sätta högre krav på de som kommer till Sverige som anhöriginvandrare sänder en signal om att partiet vill locka tillbaka de väljare man tappat till Sverigedemokraterna och gå tillbaka till den, mer restriktiva, invandringspolitik som partiet haft tidigare.

– Det sänder kanske viktigast av allt en signal om att man åtminstone debatterar om att täppa igen det här hålet på sikt och gå tillbaka till en politik som man tidigare har drivit, säger Karl Loxbo.

Moderaterna var dock långt ifrån det enda partiet som förlorade väljare till Sverigedemokraterna i höstens val och Karl Loxbo säger att de steg som Moderaterna nu tar kan få fler partier att ta efter.

– Med tanke på att det är det näst största partiet i Sverige är det rimligt att tänka sig en sådan utveckling. Sen är det upp till de andra partierna att reagera på det här. Vi får se hur Socialdemokraterna, till exempel, reagerar på det här eftersom de också är ett parti som tappat väldigt många väljare i de här frågorna, säger Karl Loxbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".