Gamla anstalten i Viskan ställs i ordning till flyktingboende. Foto: Lotte Nord/SR
I Viskan i Ånge, Västernorrland, håller det gamla fängelset på att göras om till flyktingboende. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Svenska kyrkan intresserad av att driva asylboenden

"Det behövs fler aktörer som inte drivs av vinster"
2:33 min

Migrationsverket söker med ljus och lykta för att hitta boenden till alla asylsökande som väntas 2015. Därför förs nu samtal med myndigheter, näringsliv och frivilligorganisationer.

Svenska kyrkan är en av de frivilligorganisationer som är intresserade. I torsdags träffades representanter för Migrationsverket och Svenska kyrkan. Tolle Furugård, beredskapsansvarig på Migrationsverket, välkomnar kyrkans intresse.

– Ja, det skulle ju vara jättepositivt naturligtvis, om det är så att det finns kapacitet. Vi behöver ju fler möjliga boenden, 20 000 fler platser nästa år, och de är inte snutna ur näven, så att vi behöver platser, säger Tolle Furugård.

Nästa år väntas ännu fler söka asyl i Sverige än i år. Prognosen är uppräknad till 95 000, mot 83 000 som är prognosen för i år. Dagens omkring 50 000 platser på olika typer av boenden: som lägenheter, förläggningar och tillfälliga sängplatser, kommer att behöva utökas med 20 000 nya platser.

Blir situationen akut så för Migrationsverket samtal med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Kriminalvården och försvaret, som tidigare upplåtit övningsbaracker åt asylsökande, men målet är fler riktiga lägenheter.

– Vi vill ju alltid ha lägenheter i första hand. Vi har 28 000 platser i lägenheter i dag, vi har fått 3 000-4 000 nya platser i år och i bästa fall kan vi få lika många nästa år, säger Tolle Furugård.

Därför för nu Migrationsverket samtal med både myndigheter, näringsliv och frivilligorganisationer. Men Svenska kyrkan är den första frivilligorganisationen som visat intresse. Kristina Hellqvist, projektledare och handläggare för flykting- och integrationsfrågor på Svenska kyrkan, tycker att de behövs.

– Vi ser en del privata aktörer i den här branschen som tar ut vinster som vi inte tycker är acceptabla, så vi tror att det skulle behövas idéburna aktörer och vi tror att vi skulle kunna vara en sådan aktör, säger hon.

I dag köps närmare hälften av Migrationsverkets platser upp av privata företag till en kostnad av upp till 350 kronor per person och natt. Med frivillligorganisationer som aktörer hoppas verket få ner kostnaderna, men allra helst vill de hitta lägenheter i hus eller förläggningar som de kan hyra och driva i egen regi. Det blir allra billigast, säger Tolle Furegård.

– Ja, lägenhetsplatser som vi vill ha mest av, kostar ungefär 50 kronor dygnet och sen kommer mat på det. Men då lagar man mat själv och tar det av sin dagersättning som är 70 kronor per person och dag.

Nu ska verket tillsätta en arbetsgrupp för att hitta nya lägenheter, och även om man inte kommer att kunna fylla hela platsbehovet med egna lägenhetsplatser, så kommer man att hitta lösningar med tillfälliga boenden för alla.

– Vi kommer inte att hitta 20 000 lägenhetsplaster, det kommer vi inte att göra. Men vi kommer naturligtvis att lyckas med uppdraget, det har vi gjort hittills och det kommer vi att göra nästa år också, säger Tolle Furegård, beredskapsansvarig på Migrationsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".