Internetbedrägerier
Nya bluffsidor ploppar upp hela tiden på nätet, säger Pasel Assalum på Finansinspektionen. Ofta ligger utländska bedragare bakom. Foto: Kristin Nilsson, Radio Sweden

FI varnar för falska investeringssajter

2:59 min

Internetbedrägerierna har ökat lavinartat de senaste åren och Finansinspektionen vill varna för blufföretag som lockar att investera pengar på nätet.

– Det är ett stort problem och det ökar konstant. Det är många som drabbas men det finns även ett stort mörkertal, vi vet inte hur många som drabbas och vi vet inte heller hur många företag och hemsidor det handlar om, säger Pasel Assalum, inspektör på Finansinspektionen. De får varje dag samtal från människor som drabbats.

I dag sker de flesta bedrägerierna via nätet, enligt polis och åklagare. Anmälningarna har ökat från 14 000 till 24 000 på tre år mellan 2010 och 2013, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, men långt ifrån alla som drabbas polisanmäler. Bedrägerierna sker både i form av kapningar av konton och identiteter, bluffakturor, pyramidspel och falska investeringsföretag som lockar med snabba pengar.

– Det spelar ingen roll vem du är, du behöver ingen erfarenhet av handel med binära optioner, du kan använda mitt system för att tjäna pengar varifrån du vill. Hemifrån, från stranden eller till och med från Starbucks.

Så låter reklamfilmen för investeringsprogrammet Superalerts pro. Den är ett exempel på de många nya och kreativa sätt att lura till sig dina pengar och som Finansinspektionen varnar för. Allt du behöver göra - enligt reklamen - är att öppna ett handelskonto och sätta in ett minimibelopp, och sen kan du börja göra snabba affärer. Men Pasel Assalum är skeptisk.

– Det finns inga kontaktuppgifter, det finns inget organisationsnummer..

Finansinspektionen sätter upp omkring 700 nya företag om året på sin varningslista över företag som saknar tillstånd eller inte över huvudtaget existerar. De flesta är utländska, som Superalerts-pro. Vi hittar samma sajt på danska, spanska, polska och italienska. Med samma bilder på samma glada människor som tjänat massor med pengar. Men med olika namn på olika språk. Erika Hansson i Sverige heter Maria Fernandez i Spanien och Petra Vanek i Polen.

– Det är den typ vi ser som ökar väldigt mycket och ofta är det samma personer som ligger bakom bedrägerierna, men de byter bara namn på företaget.

De som ligger bakom är ofta erfarna investerare, som utvecklar avancerade falska börssidor där man kan gå in och följa sin handel och till och med falska tillsynsmyndigheter på nätet. Därför kan det dröja många år innan den som drabbats ens upptäcker bedrägeriet.

– Och de kommer på att de blivit utsatta för ett investeringsbedrägeri den dag de försöker komma in på sidan och den är helt nedlagd. Då kan det ha gått två-tre-fyra år till och med.

Och det gör att mörkertalet av de som drabbats är stort. Många skäms och polisanmäler inte, trots att de kanske blivit av med alla sina besparingar, säger Pasel Assalum.

– Det kan vara allt från 10 000 kronor till fem -sex miljoner, och många gånger handlar det om två till 300 000 kronor. De som blir utsatta för det här drabbas väldigt hårt, de är väldigt ledsna, de känner stor skam och det är väldigt jobbigt för dem.

– Så nu är det din tur att bli rik. På samma sätt. Vad krävs för att använda systemet?  En internetuppkoppling och en önskan att lyckas, säger reklamrösten till Superalerts Pro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista