Habtewold Getahun ler framför sin tjänstebil hos Skanska.
Habtewold Getahun fick anställning på Skanska den 1 november efter ett lyckat projekt för att anställa ingenjörer med utländsk bakgrund. Foto: Anders Jelmin.

Allt fler högutbildade utrikesfödda får jobb

1:27 min

Gapet i sysselsättningsgrad mellan utrikesfödda högutbildade och inrikesfödda högutbildade minskar enligt en studie som Arbetsförmedlingen gjort.

– Ja helt klart är det en större del som har jobb idag jämfört med för tio år sedan. Gapet mellan inrikes och utrikesfödda minskar och det är ju väldigt positivt, säger Linda Pärlemo som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

Bland de utomeuropeiskt födda akademikerna var sysselsättningsgraden 2013 71 procent mot 58 procent 2005, enligt Arbetsförmedlingens analys. Sett till alla högutbildade i Sverige är sysselsättningsgraden idag nästan 89 procent.

Analysen visar också att allt fler utomeuropeiskt födda högutbildade har arbeten på en nivå som motsvarar deras utbildning.

Enligt Soledad Grafeuille, enhetschef på Arbetsförmedlingen, vänder sig allt fler storföretag till Arbetsförmedlingen för att hitta akademiker och då gärna personer födda utomlands. Men alltjämt får många högutbildade jobb som är lite mindre kvalificerande jämfört med deras utbildning. Här finns mer att göra för att bättre matcha ihop utbildningsgrad och arbetsuppgifter.

Utvecklingen ser dock idag bra ut för de utrikesfödda akademikerna, säger analytikern Linda Pärlemo.

– Ja vi ser en positiv utveckling helt klart. Först och främst kan man säga att vi har haft en kraftig sysselsättningsuppgång  i relation till hur konjunkturerna har sett ut och jobben har tillfallit de med lång eftergymnasial utbildning och då till stor del också utrikesfödda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista