#mitt ord #mittord
1 av 3
Irinas ord är "zanatjka", på ryska. Det betyder "reserv", att ha något på ett hemligt lager, som kommer väl till pass när det verkligen behövs. Foto: Sybille Nevellling/SR.
#‎mittord‬
2 av 3
Ungerska "Egészségedre". Betyder "för din hälsa" och används när någon nyser eller när man skålar.
#‎mittord‬
3 av 3
Dzeny Zekic från Bosnien med ordet pa.

Kampanjen #mittord uppmärksammar språkmångfald

1:59 min

Blandar du svenska med ord och uttryck från andra språk? Med kampanjen #mittord vill P4 Göteborg belysa den blandning av språk vi har i Sverige.

– "Mitt ord" är en kampanj där vi vill samla roliga, användbara, sköna och spännande uttryck, som man gärna plockar in i svenska språket från ett annat språk, säger Sylvia Dahlén som är samordnare för projektet. 

Tusentals människor i Sverige är uppvuxna med ett eller flera andra språk - något som ofta också påverkar användningen av det svenska språket. Kanske bakar du in ditt persiska favorityttryck när du pratar svenska, kallar din pojkvän för habibi på arabiska eller skyndar på dina kompisar med det serbiska ordet hajde. Det är detta kampanjen "Mitt ord" handlar om - att uppmärksamma och belysa den blandning och mångfald av språk som finns i Sverige, och de olika sätt man använder språket på,

– Till exempel så kanske man känner att det finns ord som man saknar i det svenska språket, som man har från ett annat språk som man behärskar väldigt bra. Som inte riktigt finns med samma betydelse i det svenska språket. Det får man gärna dela med sig av. Det kan också vara så att man gillar ett ord väldigt väl, som man använder väldigt ofta och som man hellre använder än den svenska motsvarigheten - det kan man också dela till exempel.

Det är P4 Göteborg som drar igång kampanjen, men man ser också gärna att andra redaktioner hänger på, säger Sylvia Dahlén. Om man vill dela med sig av exempel på ord och uttryck kan man maila till mittord@sverigesradio.se, eller använda hashtaggen #mittord på sociala medier.

Projektet har dragits igång lite smått, och nästa vecka (1-7 december) blir det tema hela veckan i P4 Göteborg, där man kommer uppmärksamma de bidrag som lyssnarna skickat in, och även ha studiogäster på temat språk.

– Vi har redan fått in ganska många olika ord på olika språk, och det är jättespännande. Och vi hoppas att man får en uppmärksamhet kring språk, och alla olika språk som vi har runtom i samhället idag. Just den här mångfalden som vi har i Sverige, som berikar bland annat språket. Och så tycker vi det är ett bra sätt för vår publik att få möjlighet att vara med, säger Sylvia Dahlén på P4 Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista