Rosa Taikon promoveras till hedersdoktor vid Södertörns högskola på fredagen. Foto: Johanna Norin.
1 av 2
Rosa Taikon promoveras till hedersdoktor vid Södertörns högskola på fredagen. Foto: Johanna Norin.
Silversmeden och hedersdoktorn Rosa Taikon. Foto: Veli Brijani, Radio Romano.
2 av 2
Silversmeden och hedersdoktorn Rosa Taikon. Foto: Veli Brijani, Radio Romano.

Rosa Taikon blir hedersdoktor

1:25 min

Silversmeden Rosa Taikon blir på fredagen den första romska kvinna som tituleras hedersdoktor. Utnämningen sker i en ceremoni på Södertörns högskola.

– Det är en stor ära att ha fått det här, men jag har inte fått det gratis, jag har kämpat. Det här har jag fått – hoppas jag – för det arbete jag lagt ner i 50 år, men det är klart att jag är väldigt glad och hedrad över att ha fått det.

Titeln föräras personer som har gjort särskilt betydelsefulla insatser. Rosa Taikon är känd för sitt konstnärskap och sin kamp för romers rättigheter.

Hon säger att det hänt mycket för romer under de femtio år som hon kämpat för romers rättigheter. Och det är historiska händelser när romska kvinnan Soraya Post väljs till EU-parlamentariker i Bryssel och hon själv får en sådan här utmärkelse.

– Det här har aldrig hänt i Sveriges historia, att jag som zigenare fick göra min första utställning på Sveriges största museum, nationalmuseum. Förut fick vi bo tre veckor på varje plats. Jag var musiker när jag var elva år och betalade nöjesskatt. Då fick vi stanna, annars måste vi flytta. Men skillnaden för romerna är att idag bor de i alla fall i hus och barn får gå i skola.

Utnämningen har också en koppling till Södertörns högskolas regeringsuppdrag att utveckla ämneslärarutbildning i det romska språket romani chib. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Ett hedersdoktorat är ett uttryck för universitetets uppskattning av framstående insatser inom något av universitetets verksamhetsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista