Stefan Löfven, Alliansen
Statsminister Stefan Löfven, och alliansens ekonomiskpolitiska talespersoner. Foto: TT

Regeringen och alliansen nästan lika stora

"Opinionsläget spelar inte någon större roll i det här akuta läget"
2:57 min

Det jämna opinionsläget mellan regeringen och alliansen påverkar knappast regeringens möjlighet att få igenom sin budget, säger statsvetaren Mikael Sundström på Lunds universitet.

– Jag tror inte att partierna tar någon större hänsyn just nu till hur man ligger till i opinionen. I det här skedet är det ingen som vill ha ett extraval, utan det handlar om den akuta politiska situationen. Så jag tror inte att partisympatiundersökningen spelar någon större roll i det här akuta läget, säger statsvetaren Mikael Sundström. 

Regeringen och den borgerliga oppositionen har just nu nästan lika stort stöd, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning. Om det var val idag skulle regeringspartierna tillsammans få 39,4 procent och allianspartierna få 39,2 procent. För Socialdemokraterna är det en statistiskt säkerställd ökning med 1,2 procentenheter sedan riksdagsvalet.

Sverige är i ett speciellt politiskt läge just nu - med en minoritetsregering som inte vet om deras budget kommer gå igenom i riksdagen på onsdag. Sverigedemokraterna har sagt att de kanske kommer att rösta på alliansens budgetförslag, vilket skulle leda till en regeringskris.

Det finns ett antal olika scenarier över vad som kan hända. Ett är att regeringen drar tillbaka sitt budgetförslag och skickar tillbaka det till riksdagens finansutskott, för att försöka förhandla fram en budget som kan få ett bredare stöd i riksdagen. Om inte det går, och alliansens budget röstas igenom med hjälp av Sverigedemokraterna, då kommer Stefan Löfven inte vilja regera vidare - men det innebär ändå inte att det automatiskt blir nyval, säger Mikael Sundström.

– Då är det upp till talmannen att hitta nya lösningar, det blir inte extraval direkt iallafall. Det kan bli Löfven som får chansen att bilda ny regering, eller det kan bli alliansen som får chans att bilda en minoritetsregering. Alla de här olika händelserna kommer att ske innan det blir nära ett extraval.

Att de två politiska blocken nu har så jämnt stöd har ingen påverkan på deras vilja eller förmåga att samarbeta och kompromissa, menar Mikael Sundström.

– Vi har ju ett valresultat som är relativt nyligt. Och valresultatet smäller ju långt högre än opinionsundersökningar som har kommit senare. Så jag tror absolut inte man tar någon ställning till det. Det som skulle kunna ändra det är ju om man verkligen närmar sig ett extraval, men det är ju fortfarande väldigt långt borta. 

Mikael Sundström tror inte att det är så stor risk att det blir nyval, eller extraval, eftersom det är så många starka krafter som absolut inte vill ha det. Men han säger samtidigt att det verkligen är ett väldigt oklart läge nu - även för en statsvetare.

– Det är inga statsvetare som gissar om läget just nu, för det är så oklart. Framför allt vad Sverigedemokraterna vill. De ger motstridiga uppgifter, kan man säga. Många av deras sympatisörer vill att man ska stödja alliansen för att bli av med Miljöpartiet. Samtidigt finns det anledning för Sverigedemokraterna att se ut som ett fullvuxet parti, som tar ansvar för Sverige. Och hur partiledningen väger de här övervägandena mot varandra, det vet ingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".