Dans på krogen. Foto: Fredrik Persson/TT.
1 av 3
Krogar som inte har danstillstånd kan tvingas böta om gästerna börjar dansa. Foto: Fredrik Persson/TT.
Stefan Lundin, Visita. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 3
Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, säger att kravet på danstillstånd länge har diskuterats inom hotell- och restaurangnäringen. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
Robert Lindgren, gruppchef på tillståndsenheten i Stockholm. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 3
Robert Lindgren, gruppchef på tillståndsenheten i Stockholm, förstår att begreppet "danstillstånd" reser frågetecken. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.

Krogägare vill slippa krav på danstillstånd

"Det ställs redan höga krav genom serveringstillståndet"
3:14 min

Stefan Lundin, chefsjurist på branschorganisationen Visita, säger att kravet på danstillstånd innebär onödig administration för krogägare. Men enligt polisen fyller lagen en funktion.

Det så kallade danstillståndet är i ropet igen efter att en polisutredning inletts mot en krog i Gävle där gäster börjat dansa, trots att krogen saknade danstillstånd. 

– Dels är det en administrativ börda som man skulle kunna ta bort. Sedan har vi ju de här situationerna som det då och då rapporteras om i media, när det uppstår så kallad spontandans. Polisen har befunnit sig på ett ställe som inte har något danstillstånd, men där man har musik och människor börjar röra sig till musiken. Då ingriper man, för att det är dans som har skett utan tillstånd, säger Stefan Lundin.

Krogar som inte har ett så kallat danstillstånd förväntas förhindra att spontandans uppstår genom att till exempel ha bord och stolar som står i vägen för danssugna gäster. Görs inte det riskerar krogägaren först och främst böter. I oktober dömdes två krogägare i Uppsala till 5000 kronor i böter för att människor dansat inne i deras lokal.

Det här beror på en skrivelse i ordningslagen från 1993, men det brukar hänvisas till en debatt om "dansbaneeländet" som blossade upp på 40-talet.

Det har under flera år kommit in motioner från riksdagen för att avskaffa kravet på danstillstånd. I år kommer motionerna från alla riksdagspartier utom S, V och KD. Ärendet har tidigare varit upp i justitieutskottet bland annat 2005 och 2011. Båda de gångerna kom man fram till att ordning och säkerhet väger tyngre än behovet av minskad byråkrati.

Och Robert Lindgren på Stockholmspolisens tillståndsenhet säger att det här handlar om att situationen i en restaurang förändras när gäster börjar dansa.

– Från att vara jämnt utspridda så flyttar man dem kanske till ett hörn i lokalen. Man sänker ljuset. Man höjer volymen. På det sättet så måste man också ändra lokalens utformning och säkerhet utifrån den verksamhet man bedriver. Man kanske behöver fler nödutgångar. Man behöver larm kopplat till ljud och ljus ifall det uppstår en brand, säger Robert Lindgren.

Han säger att han förstår att begreppet "danstillstånd" ger upphov till frågetecken, men som han ser det behövs kravet, eftersom det idag inte finns någon annan lag som reglerar säkerheten vid danstillställningar. 

Men Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, håller inte med.

– Det ska vara god ordning på restauranger och nöjesställen. Det är ingen tvekan om den saken. Men vad vi säger är att idag ställs det redan väldigt höga krav, inte minst genom serveringstillståndet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".