Marie Söderqvist och Jens Dolk spanar in årets julbord. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
1 av 2
Marie Söderqvist och Jens Dolk spanar in årets julbord. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
Jens Dolk, krögare. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Det är inget julbord om det inte avslutas med något sött, säger Jens Dolk, krögare. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.

Julbordet blir allt mer trendkänsligt

"Traditionellt sett en orgie i mat"
4:11 min

Den traditionella julmaten står starkt – men allt fler svenskar efterfrågar mer vegetariskt, mer ekologiskt, högre kvalitet, och inte fullt så mycket av allt. 

– Ett julbord går ju sina fem serveringar. Man börjar med sillen och laxen, sedan kommer skinka, korvar och charkuterier, och sedan de varma rätterna. Sedan är det inget julbord om man inte avslutar med lite sött. Det finns en del udda inslag här på bordet, till exempel finns ärtbiffar för de som inte äter kött, och kycklingköttbullar i stället för köttbullar gjorda på fläsk, säger Jens Dolk som är krögare i Stockholm.

Brödet är ett klassiskt vörtbröd, med pomerans och julkryddor.

– Det bakades imorse, om det nu är någon som får i sig det efter alla sillarna och laxarna och revbenspjällen och köttbullarna och korvarna och patéerna. Kalkon är det också, faktiskt, säger Jens Dolk.

Just kalkon är ett av de nyare inslagen på det julbord som Jens Dolk dukar upp idag. Han tror att det är amerikanska influenser, och han ser allt mer av den sortens nyheter i julmaten, som totalt sett står för 12 procent av den svenska livsmedelshandelns årsomsättning.

Trots de vegetariska alternativ som Jens Dolk nämner, förblir julen en köttig mathelg. När media larmar om klimathot, hästköttskandaler och antibiotikaresistens, så svarar visserligen en del svenskar med att minska sin köttkonsumtion. Men den stora trenden är snarare att satsa på svenskt kött av hög kvalitet, säger Marie Söderqvist, VD på Livsmedelsföretagen.

– Vi har mat för olika årstider i Sverige. Sill, nubbe, snaps, nyskördad potatis och jordgubbar, det hör sommaren till. Julbordet är den tunga korv-maten och skink-maten. Det hänger ju ihop med att det var då vi slaktade saker. Det är även mycket saltat och syltat. Så traditionellt sett är julbordet en orgie i mat som man har sparat från sensommar och höst, säger Marie Söderqvist.

Men just frossandet är på väg bort, tror hon. Den hälsotrend som två år i rad har präglat årets julklapp – råsaftcentrifugen förra året, och aktivitetsarmbandet i år – börjar också märkas på julbordet.

Och ekologisk mat kommer starkt. Nästan hälften av svenskarna uppger att de ofta eller alltid väljer ekologiskt, och den trenden är lika stark i alla inkomstklasser. Även om försäljningen av ekologiskt ligger betydligt lägre visar det här på ett ideal som svenskarna har tagit till sig, säger Marie Söderqvist.

– Svenskarna har överlag blivit mer trendkänsliga. Den här institutionaliserade riten som julbordet är också har låtit sig påverkas av olika trender, det har smugit sig in från olika håll, säger Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".