Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN granskar afrosvenskars rättigheter

"Sverige var involverat i slavhandel och kolonialisering"
4:08 min
Gångbron över Hyllievångsvägen i Malmö där en man och hans 1,5-åriga son misshandlades svårt. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Gångbron över Hyllievångsvägen i Malmö där en man och hans 1,5-åriga son misshandlades svårt förra hösten. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio

FN:s expertgrupp ska bland annat besöka Malmö, där ett av de senaste årens värsta afrofobiska brott begicks förra hösten, men som också arbetat aktivt mot afrofobin.

– Det är klart att det är jätteviktigt och intressant att få prata med en FN-grupp som handhar just de här frågorna. Och att man tittar på det här och skriver rapporter och samlar ihop olika exempel, det för ju arbetet framåt. Det är det som är viktigt i den här frågan, säger Hanna Thomé, vänsterpartistiskt kommunalråd i Malmö.

Det finns över 150 000 personer med afrikansk bakgrund i Sverige, och det här är en grupp som blir alltmer utsatt för hatbrott. Medan de främlingsfientliga hatbrotten generellt minskat mellan åren 2008 och 2012 har antalet anmälda afrofobiska hatbrott ökat med 24 procent, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Men det är inte i första hand på grund av det här som FN:s expertgrupp för personer med afrikansk bakgrund nu besöker Sverige. Besöket sker på inbjudan av den svenska regeringen, och Sverige är också intressant eftersom det finns en kolonial historia här, säger den jamaicanska professorn Verene Shepherd som ingår i gruppen-

– Sverige var ju också involverat i den transatlantiska handeln, i slaveri och i kolonialiseringen av Saint Barthélemy. Så vi tittar också på det arv som koloniseringen har lämnat i Sverige, och även på hur mycket kännedom svenskar har om sin koloniala historia och om det tas några steg för att reparera de fel som begåtts.

Under några år i mitten 1600-talet drev Sverige slavhandel i Ghana och mellan åren 1784 och 1847 deltog Sverige i slavhandeln på den då svenska kolonin Saint-Barthélemy i Karibien.

Under sina fem dagar i Sverige träffar FN-gruppen kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, samt företrädare för kommuner, ideella organisationer och personer som jobbar med frågor om rasism och diskriminering.

– Det övergripande målet är att se hur mycket vi kan ta reda på när det gäller hur människor med afrikansk bakgrund behandlas när det gäller jobb, rasprofilering och i deras möten med rättsystemet, säger Verene Shepherd.

Även goda exempel ska dokumenteras, konstaterar hon, och erfarenheterna från Sverige kommer sedan att jämföras med de från andra länder.

I september förra året utsattes en svart man för en svår misshandel i Malmöstadsdelen Hyllie. Bland annat höll han på att bli nedkastad från en bro. Händelsen gjorde att många fick upp ögonen för problemet med afrofobin i samhället, säger Hanna Thomé som är antidiskrimineringskommunalråd i Malmö.

Men att FN:s expertgrupp valt att besöka just Malmö tror Hanna Thomé har att göra med att staden bedriver ett aktivt arbete mot diskriminering av personer med afrikanskt ursprung. Just nu arbetar de med en utredning som ska komma med förslag på hur afrofobin ska motverkas i Malmö.

Malmö stad har också vid flera tillfällen uppmärksammat Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln. Ett exempel på det är att man är positiv till att göra dagen då den sista förslavade afrikanen frigavs på Saint Barthelémy, den 9 oktober, till en nationell minnesdag för slavhandeln, säger Hanna Thomé.

– Det har funnits en riksdagsmotion om det som tyvärr avslogs, men den kommer kanske igen. Att det här faktiskt handlar om att uppmärksamma den koloniala historia vi har som fört oss fram till där vi är i samhället i dag. Och den kunskapsbristen som finns i vårt samhälle och kanske också i undervisningen i skolorna är viktiga att lyfta upp, säger Hanna Thomé, vänsterpartist och antidiskrimineringskommunalråd i Malmö.

På fredag hålls en presskonferens, där gruppens preliminära slutsatser presenteras. En FN-rapport ska vara färdig nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".