Foto: Christina Turesson/SR
Foto: Christina Turesson/SR

Fortsatt låg korruption i Sverige

"I många andra länder hör korruption till vardagen"
4:33 min

Sverige har tappat några poäng men är fortfarande ett av de länder i världen med lägst uppskattad korruption, det visar organisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex.

Statsvetaren Anders Sundell menar att det är svårt att säga hur det har kommit sig att just vi är bland dem mest skonade länderna från all korruption.

– Men det som kan spela in är givetvis att vi har ett fungerande rättssystem, fri media, fungerande demokrati. Men allt det här hänger ihop, korruption försvarar ju möjligheten att ha ett fungerande rättsystem till exempel, säger han.

Transparency Internationals lista toppas på nytt av de länder som i flera avseenden liknar vårt land. Det är Danmark, Nya Zeeland, Finland och Norge som hamnar på en femte plats - alltså efter Sverige. Anders Sundells forskning visar också att det krävs en lång process för att ta ett samhälle loss ur korruption.

– I Sverige handlar det här om processer som tagit hundratals år eller ett hundra år åtminstone, säger han.

Det är alltså en tidskrävande process och det går inte att helt enkelt bestämma sig att bygga upp en statsapparat utan korruption, säger Anders Sundell.

– Nej, vi vet så att säga hur den ska se ut ungefär, till exempel vill vi att tjänstemän ska agera opartiskt, att alla ska vara lika inför lagen och så vidare, men vi vet också att det finns väldigt många intressen att få folk att de inte ska göra på det sättet. Och det stora grundproblemet är att de som har möjligheten att göra någonting åt korruptionen i ett land oftast är detsamma som tjänar på den. Det vill säga, många kan ju ha intentionen och säga: ja vi ska göra oss av med korruptionen, bara jag väljs till presidenten till exempel. Men sedan när man väl blivit president själv då har man plötsligt ett intresse att behålla korruptionen för att det är man själv då som kan tjäna pengar på den, säger han.

Men även om det inte förekommer någon korruption bland politikerna i ett land så är det ingen garanti för att landet ska bli rent från korruption.

– Nej, inte riktigt. Alltså säg att man väljer politiker som är rena fast hela statsförvaltningen är korrupt - då är det jättesvårt för politiker att göra någonting åt det. Man kan ju fatta beslut men sedan ska det genomföras ut i förvaltningen också. Om det finns en utbredd korruption där då kommer sådana beslut att motarbetas från alla håll och kanter, säger Anders Sundell, forskare från Göteborgs universitet.

Det är väldigt svårt att mäta korruption, påpekar Anders Sundell. Den årliga listan som Transparency International nu kommit med, bygger på många olika källor men rätt mycket i den byggs på uppfattningar, dvs uppskattningar om korruption. Egentligen vet ingen den exakta utbredningen. Det är också olika vad man uppfattar som korruption.

– Den viktigaste aspekten av korruption tycker jag är att man missbrukar ett offentligt ämbete för personlig vinning, säger han.

Det är också svårt att veta om det förekommer mer korruption inom privat - än inom offentlig sektor i Sverige.

– Men det är ofta i kombination när den privata sektorn möter den offentliga sektorn - det är ofta där det kan uppstå korruption. Man mutar till sig kontrakt eller fördyrar upphandlingar och så vidare, säger han.

I Sverige förekommer detta mest på kommunal nivå. Det kan vara allt från byggbranschens skandaler till avslöjanden om att någon tjänsteman på Migrationsverket sålt uppehållstillstånd.

– Som tur är det här i Sverige fortfarande så att det blir skandaler. Medan i många andra länder hör det mer till vardagen. Och det är också så att vi är förskonade i alla fall från den toppnivåkorruptionen - det har inte avslöjats att ministrar eller statsministrar har tagit mutor eller liknande, vilket har gjorts i till exempel Spanien som har haft stora problem med det här, säger statsvetaren Anders Sundell.

Hur verkningsfulla är tuffa lagar mot korruption ?

– Jag är tveksam. Jag tror att det är en viktig sak att ha det i Sverige att vi är vaksamma på det här - för att förebygga det. Men jag tror inte att det är lösningen i sig - som det är i många länder där man kan ha väldigt skarpa lagar men det spelar ingen roll för att det går att muta poliser och domare också. Och rättsystemet och polisväsendet är ofta väldigt drabbade av korruption. Jag tror mer att det är viktigt att ha en helhetssyn på hela samhällsapparaten, säger han.

Enligt organisationen Transparency International är Somalia, Nordkorea, Sudan och Afghanistan de mest korrupta länderna i världen. Korruptionen fruktas växa i Kina, Brasilien, Ryssland, Indien och andra snabbväxande ekonomier. Bland dem finns Turkiet, ett land som mest avancerat i negativ riktning när det gäller korruptionen år 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".