Selen Özan, KMH. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.
Selen Özan ser sin komposition som en tolkning av ljus. Foto: Ellinor Eriksson/Sveriges Radio.

Konststudenter tolkar årets nobelpris

"Allt är konst, men fysik är svårt"
2:14 min

Nobelmuseum i Stockholm uppmärksammar årets Nobelpristagare med att ställa ut en samling fria tolkningar av pristagarnas bedrifter.

Selen Özan är student på jazzinstutionen vid Kungliga Musikhögskolan. Hon har fått i uppdrag att tolka nobelpriset i fysik, som tilldelas Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura för den blå lysdioden, den så kallade LED-lampan.

– LED-lampan är ju en uppfinning som vi alla möter i vardagen, så det var enkelt att relatera till. Jag har försökt tolka det vassa i ljuset. Jag har valt att jobba med både klassiska instrument och elektroniska instrument, säger Selen Özan.

Lagom till utdelningen av priset, som sker på onsdag i Blå hallen i Stockholms Stadshus, öppnar Nobelmuseet en utställning där studenter från Kungliga Musikhögskolan och Beckmans Designhögskola har fått utforska sina sätt att förklara vart och ett av Nobelprisen. Det gör de i form av musik, objekt och mode.

Selen Özan ser en viss likhet mellan en konstnär och en forskare eller uppfinnare.

– Det är hårt jobb! Man är extremt dedikerad – man provar och provar och provar. På ett sätt är vi ju skapta ganska lika, och man sysslar med det som man kommer in i tidigt i livet och fattar intresse för. För mig är akademiska ämnen ganska krångligt att greppa. Så allt är konst, men fysik är svårt, säger Selen Özan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".