Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyra allianspolitiker vill förändra asylpolitiken och prata med SD

Publicerat fredag 5 december 2014 kl 15.40
"Rädd att vi annars får en mer restriktiv politik på sikt"
(2:46 min)
En skylt med texten Asyl
Rekordmånga väntas söka asyl i Sverige nästa år. Foto: MAJA SUSLIN/TT

För att motarbeta Sverigedemokraternas människosyn bör övriga partier börja diskutera "en ansvarsfull flyktingpolitik" med SD, skriver tre kristdemokrater och en centerpartist på DN Debatt.

– Det som har hänt är att alliansen och de rödgröna har anslutit sig Miljöpartiets linje, vilket gör att Sverige har den i särsklass mest liberala asylpolitiken i Europa och EU. Vi tar emot 20 procent av alla som tar sig in i EU som asylsökande och 35 procent av de ensamkommande ungdomarna mellan 15 och 25. Det gör att mottagning, integration och att få människor i arbete är sämst i EU. Vi riskerar att inte klara det, vilket jag är väldigt rädd för skulle innebära att folkopinionen svänger och att vi får en väldigt restriktiv politik på sikt, säger Staffan Danielsson från Centerpartiet, som är en av artikelns författare. 

Han Betonar att de med artikeln inte menar att man vill tillmötesgå Sverigedemokraternas politik, utan man vill snarare förbättra och justera den generösa migrationspolitiken vi redan har på några punkter. Att en diskussion om Sverigedemokraterna alltid kommer upp när frågorna diskuteras tycker han är olyckligt.

– Det som jag är kritisk till är att så fort jag diskuterar sakregler om att vi på några punkter behöver närma oss EU så kommer alltid Sverigedemokraterna fram. Man ska lyssna på dem, det är 800 000 väljare, de sitter i riksdagen, de är med i riksdagsdebatter. Sen gäller det att hitta bra beslut, och där tror vi att man på några punkter bör närma sig EU. Detta innebär inte att man gör upp med Sverigedemokraterna, det är en helt annan sak. Det är vi inte för.

Utspelet på DN Debatt har vållat till stor diskussion och omfattande kritik på sociala medier.

Centerpartiet har redan tagit avstånd från Staffan Danielssons linje på sin Twitter. Staffan Danielsson betonar att hans linje inte ska ställas i motsats till Centerpartiets vision om fri invandring och öppna gränser, som han fortfarande ställer sig bakom.

– Det är en vision, vi ska jobba för det. Men, som dagens värld ser ut, med enorma klyftor, enorma flyktingströmmar, enorm hunger i världen, så måste vi ha regelverk och det är dem vi diskuterar. Jag tycker att, lika fel som det är att stämpla mig som sverigedemokrat när jag vill ha några förändringar här och där, lika fel är det att säga att jag inte delar Centerpartiets vision på den här frågan. Jag står fullständigt bakom den, men det innebär inte att jag tycker att vi kan vara så här långt före övriga Eu-länder i några regelverk på asylområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".