Bild på Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap. Foto:Mikael Risedal/Lunds universitet.
Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap. Foto:Mikael Risedal/Lunds universitet.

Statsvetare: Allt vanligare med SD-kontakter

"Finns en insikt att om SD kan växa sig större"
3:40 min

Kontakterna mellan Sverigedemokraterna och övriga partier kan öka i kommunerna, efter SD:s stora valframgångar, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

– Det man kan se är att det har höjt röster även från relativt högt placerade politiker i ett par partier om att man nog får börja ompröva den här strategin. Det är lite för tidigt att säga hur det kommer att bli under den här mandatperioden. Men min tro är att det i kommunerna kommer att bli vanligare och vanligare. Men så långt som till direkta överenskommelser, där tror jag inte att vi är, säger Anders Sannerstedt.

Även före dagens utspel på DN-debatt från fyra allianspolitiker, tre av dem före detta riksdagsledamöter, så har röster höjts om att bryta isoleringen av Sverigedemokraterna. Och de har kommit från båda sidor blockgränsen.

Ordföranden för Skånemoderaterna Lars-Ingvar Ljungman, som nu också är valbredningens ordförande inför partiledarvalet, öppnade tidigare i höstas för att samarbeta med Sverigedemokraterna lokalt. I flera skånska kommuner fick SD mellan 20 och 25 procent av rösterna.

Den tidigare socialdemokratiska politikern och numera chefredaktören för tidningen Folkbladet, Widar Andersson, tycker också att man ska börja prata med SD.

– Väljarna håller på och normalisera Sverigedemokraterna. Och visst, vi kan hålla på och blunda med det i fyra år till. Och socialdemokrater och moderater kommer bara rusa in i armarna på Sverigedemokraterna, sa han i en debatt i P1-programmet Studio Ett i oktober.

I ett antal kommuner finns redan samarbeten med Sverigedemokraterna, konstaterar Anders Sannerstedt.

– Frågan om invandring är ju inte en lika stor kommunalpolitisk fråga som det är en rikspolitisk fråga. Och idag är det ju ungefär var tredje kommun som styrs av en minoritet, på samma sätt som vi haft i riksdagen. Och i flera av de kommunerna pratar man med Sverigedemokraterna. Man har gjort det länge i Landskrona till exempel, säger Anders Sannerstedt.

Ett annat exempel är Bromölla, också det i Skåne, där en rad partier, inklusive Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, gått samman för att få bort Socialdemokraterna från makten.

Men det här är ändå undantag. Från partiledningarna i alla de sju övriga partierna gäller fortfarande att inga organiserade samarbeten med Sverigedemokraterna får förekomma.

Men samarbeten med SD är en sak. Huruvida partierna borde ompröva eller åtminstone diskutera sin egen migrationspolitik är en annan.

Till exempel har de båda moderata kommunstyrelseordförandena Bo Frank i Växjö och Patric Åberg i Östra Göinge flera gånger gått ut i debatten och talat för att deras egna partier måste börja diskutera frågan om nivåer på antalet invandrare till exempel. Moderaterna, centralt, har också fört fram ett förslag om att skärpa reglerna för anhöriginvandring.

Dagens situation, med ett parti - SD - på ena sidan och alla de sju andra på den andra sidan, och en stor klyfta däremellan, kommer säkert att förändras på sikt, tror Anders Sannerstedt.

– Jag tror att man i de andra partierna inser att de här frågorna om ifall Sverige har råd att ta emot 100 000 flyktingar per år engagerar betydligt fler än de 13 procent som har röstat på Sverigedemokraterna senast. Så det finns nog en insikt att om man inte börjar diskutera de här frågorna så kan Sverigedemokraterna växa sig rätt mycket större, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".