Vattenfall hält an seinen Verkaufsplänen der Braunkohlesparte in Deutschland trotz Regierungskrise fest (Foto: Liv Heidbüchel/Sveriges Radio)
Vattenfalls vd Magnus Hall till vänster och Sachsens delstatsminister Stanislaw Tillich till höger. Foto: Liv Heidbüchel/Sveriges Radio.

Vattenfall säljer tyskt brunkolsverk trots regeringskris

"Vi vill få igång försäljningsprocessen så snabbt som möjligt"
1:27 min

Det statliga energibolaget Vattenfall tänker sälja sin brunkolsverksamhet i den tyska regionen Lausitz oavsett vilket block som får makten efter nästa års extraval.

– Vi har ingen tidsram för försäljningen ännu, men vi har sagt att vi vill få igång försäljningsprocessen så snabbt som möjligt. Samtidigt är det viktigt att affären förbereds på ett noggrant sätt, säger Vattenfalls vd Magnus Hall.

Vattenfalls vd Magnus Hall poängterar att det är viktigt att försäljningen av deras brunkolsverksamhet i Lausitz-regionen i östra Tyskland blir så bra som möjligt för alla parter - inte minst för de omkring 8 000 människor som arbetat där. Därför för nu företaget samtal med både tänkbara köpare och de tyska delstatsministrar som berörs av affären.

Magnus Hall säger att Tyskland kommer fortsätta att vara en viktig marknad för Vattenfall eftersom företaget tänker ha kvar flera andra verksamheter som fjärrvärme, vindkraft och energidistribution, och därför är det viktigt att hitta en köpare som är villig att ta ett stort ansvar, säger han.

– Det måste vara en köpare som alla parter känner sig bekväma med och som också är villig att ta ett ansvar både för arbetarna i regionen men också för klimatet, säger Magnus Hall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".