Anna Kinberg Batra. Photo: Lars Pehrson / SvD / TT
Anna Kinberg Batra. Photo: Lars Pehrson / SvD / TT

Vem är Moderaternas Anna Kinberg Batra?

Valberedningens förslag till ny M-ledare, Anna Kinberg Batra, är mer liberal än Fredrik Reinfeldt, säger Mattias Svensson på det borgerliga magasinet Neo.

– Jag tror att hon har en lite tydligare liberal kompass, inte minst i personliga frihetsfrågor där Fredrik Reinfeldt nog har stått för en mer konservativ linje, säger Mattias Svensson.

I dag föreslog Moderaternas valberedning Anna Kinberg Batra till ny partiledare. Det innebär att hon med största sannolikhet kommer att utses som Fredrik Reinfeldts efterträdare på partiets extrastämma den 10 januari. 

Men trots att hon länge haft en betydande roll inom Moderaterna – fram tills i dag har hon varit både ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare i riksdagen – är det få utanför partiet som vet vem hon är.

Mattias Svensson, redaktör på det borgerliga magasinet Neo, beskriver henne som en ambitiös och genomarbetad politiker som har en betydligt mer öppen och närvarande ledarstil än Reinfeldt.

– Jag tror att hon får folk med sig på ett annat sätt. Hon är en betydligt mer social person, och har hanterat tuffa uppdrag tidigare men ändå lyckats sprida trivsel omkring sig och det tror jag kommer att prägla hennes ledarskap, säger Mattias Svensson.

Mattias Svensson säger att det är svårt att lyfta fram några av Kinberg Batras tydliga hjärtefrågor eftersom att hon på senare år har följt Reinfeldts linje på ett väldigt lojalt sätt, men han nämner ändå att hon stödde homosexuellas rätt att få adoptera när partiet var emot förslaget i riksdagen och att hon tidigare motionerat för flyktingamnesti och fri hyressättning på bostadsmarknaden. Och det är den typen av förslag som talar för att hon skulle driva Moderaterna i en mer liberal riktning än Fredrik Reinfeldt säger han.

Det finns däremot inget som talar för att Moderaterna skulle återgå till en mer restriktiv invandringspolitik och närma sig Sverigedemokraterna, med Kinberg Batra som ledare, säger Mattias Svensson.

– Jag tror inte att Moderaterna har någon väg tillbaka till en restriktiv invandringspolitik, den lämpades för gott efter katastrofvalet 2002. Ett parti som ska vara statsbärande kan inte hålla på och flörta med den typen av krafter. Däremot kan partiet föra en mer ansvarsfull linje där man betonar att kostnaderna inte får skena iväg, men då kommer man att jaga miljarder och inte människor i det fallet och det är en väsentlig skillnad, säger Mattias Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".