Bild på Olof Ruin, professor i statsvetenskap. Foto: Anders Wiklund/TT
Olof Ruin, professor i statsvetenskap. Foto: Anders Wiklund/TT

Avråder från snabb lagändring för att underlätta minoritetsstyre

"Tycker inte att man ska hasta igenom det"
2:43 min

Det vore olämpligt att ändra i grundlagen för att lösa upp det låsta politiska läge som nu uppstått, säger konstitutionsexperten och statsvetaren Olof Ruin.

– Sverige har en tradition av att i stort sett ha enighet om grundlagsändringar. Jag tycker inte att man ska hasta igenom detta nu i den här infekterade situationen, säger Olof Ruin.

På Dagens Nyheters debattsida idag skriver de fyra alliansledarna att det inte är aktuellt med något blocköverskridande samarbete. Istället vill de före valet ha till en överenskommelse som gör det möjligt för minoritetsregeringar att få igenom sin budget. Det skulle, enligt de fyra, kunna ske antingen genom en överenskommelse eller genom att ändra i riksdagsordningen, en lag som i Sverige har en ställning mellan grundlag och vanlig lag.

Idag fattas beslut om budgeten genom en så kallad "successiv eliminationsmetod". Först röstar man mellan de två budgetalternativ som har svagast stöd, och det svagaste slås ut. Så fortsätter det till det bara finns ett oppositionsalternativ kvar, och det ställs sedan mot regeringens budgetförslag.

Praxis har varit att man röstar på sitt eget förslag, men att man sedan lägger ned sina röster i nästa omgång. Men den här praxisen bröt Sverigedemokraterna mot när man först röstade på sitt eget budgetförslag, och sedan på alliansens budgetförslag för att fälla regeringens budget.

Ett sätt att stärka en minoritetregerings möjlighet att få igenom sin budget skulle vara att man lät riksdagen rösta om alla förslag samtidigt. Då skulle man bara kunna rösta en gång och det förslag som får flest röster i en första röstningsomgång vinner.

Men då skulle man behöva ändra i riksdagsordningen, och det tycker alltså inte Olof Ruin, som är professor i statsvetenskap och konstitutionsexpert, att man ska göra. Efter valet bör man istället, i lugn och ro, titta över grundlagarna för att bättre anpassa dem till dagens förändrade politiska situation. Men framför allt bör partierna lämna blocktänkandet, säger Olof Ruin.

– I min mening har vi hamnat i en återvändsgränd i det politiska systemet.

Återvändsgränd, hur då?

- Då kommer jag in på något som jag har drivit väldigt länge, att det går inte att hålla på med blockbildningar i ett åttapartisystem. Det är ett problem att partier är så starkt bundna till varandra. Det måste bli en större flexibilitet. Eller i sista hand så får väl de två stora partierna (S och M) försöka komma överens, säger Olof Ruin, som är professor i statsvetenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".