Nobelbanketten i Blå Hallen, här serveras tryffelstekt piggvar med vintersallad på kantareller och oxsvanstryffelsky. Foto: Claudio Bresciani / TT
Vid en tidigare Nobelbankett i Blå Hallen serverades det tryffelstekt piggvar. På Rotviksbro äldreboendets egen fest serveras i dag ugnsbakad torskrygg. Foto: Claudio Bresciani/TT
Uddevalla:

Uppskattat Nobelfirande på Rotviksbro äldreboende

1:43 min

På äldreboendet Rotviksbro i Uddevalla är det sedan 2007 tradition att ha en Nobelmiddag, säger Anna-Greta Magnusson som jobbar med dagverksamheten där.

– Våran Nobelfest har blivit en årlig höjdpunkt faktiskt. Vi hyr linnedukar, vi får pengarna till hyran av Röda korset i Dragsmark. Sen bryter vi servetter. Vi dekorerar borden med vita azaleor. På bordet vid vartannat kuvert lägger vi ut menyn. I år har vi en räkcocktail med gräslökstoast som förrätt, och ett mousserat vin till det. Huvudrätten är ungsbakad torskrygg med vitvinssås med touch av saffran som serveras med färskpotatis och smörkokta primörer och ett vitt vin till. Som dessert har vi en fransk chokladkaka på björnbärsspegel och till det en slånbärslikör som vi gjort själva, och så kaffe, säger Anna-Greta Magnusson som jobbar med dagverksamheten på Rotviksbro äldreboende.

Vad tycker de boende om festen? Hur reagerar de?

– Man uppträder på ett annat vis. Man behöver inte hakklapp, för man spiller inte konstigt nog. Det blir så högtidligt, man lever med i atmosfären, de klär sig fint och det blir väldigt trevligt och bra och man pratar om det innan och efter, säger Anna-Greta Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista