A look at the school Nobel banquet menu. Photo: Rörsjöskolan
Rörsjöskolans trerättersmeny skulle bland annat spegla Malmö. Foto: Rörsjöskolan
Nobeldagen:

Tredjeklassare i Malmö lär sig vett och etikett på egen Nobelfest

1:44 min

Klass 3C på Rörsjöskolan i Malmö har redan haft en egen Nobelfest med vals, tal och trerättersmiddag för att lära sig om vett och etikett och Alfred Nobel.

Kim Sjöberg är lärare för klass 3C i Rörsjöskolan i Malmö. Klassen har nyligen haft en egen nobelfest. Bland annat för att prata om vett och etikett och bordsskick säger hon.

– Hur äter man? Hur samtalar man vid ett bord? Var lägger man servetten? Det finns jättemycket viktiga saker att få in i detta.

Vad tycker eleverna om det?

– De tyckte att det var jätteroligt. De hade börjat söka fakta själva om Alfred Nobel och om vett och etikett. Vi kunde redan i processen när vi diskuterade detta se att de i skolmatsalen började anamma det de lärt sig: de drog ut stolen till varandra, de tog små tuggor och pratade inte med mat i munnen. De pratade med sin bordskamrat istället för den vid nästa bord. Vi såg resultat ganska snabbt.

Äter ni den vanliga skolmaten men på ett nobelfestligt sätt?

– Själva festen vi hade var på kvällstid med långbord och trerätters middag. Sen var det vals och prisutdelning. Sen höll eleverna egna tal som de förberett, och även vi pedagoger höll tal till eleverna. Det var en mycket minnesvärd kväll.

Hur valde ni rätterna?

– Dels att det var mat som visste eleverna skulle tycka om, sen ville vi ha nånting som speglade Malmö stad. Så till huvudrätt blev det en orientalisk tallrik, där de fick falafel och kebab med pommes och sås. Till förrätt fick de en toast som vi döpt till Andriettes toast efter Alfred Nobels mamma. Och till efterrätt fick de en sprakande glass med tomtebloss och maränger, chokladsås och strössel, säger läraren Kim Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista