Josefin vid insamlingsdesken paketerar en Farstaklapp. Foto: Olgica Lindquist, SR
1 av 5
Josefin vid insamlingsdesken paketerar en Farstaklapp. Foto: Olgica Lindquist, SR
En nalle väntar på att paketeras. Foto: Olgica Lindquist, SR
2 av 5
Farstaklappen kan vara en nalle. Foto: Olgica Lindquist, SR
En hylla full med Farstaklappar. Foto: Olgica Lindquist@sr.se
3 av 5
Det har redan samlats runt tusen Farstaklappar. Foto: Olgica Lindquist, SR.
Vid insamlingsdisken för Farstaklappen.
4 av 5
Vid insamlingsdisken för Farstaklappen. Foto: Olgica Lindquist, SR
Skokartongappelens insamling av julklappar. Foto: Zinat Hashemi
5 av 5
Skokartongappelens insamling av julklappar till alla åldrar. Foto: Zinat Hashemi

Ny insamlingstrend - att skänka färdiga paket

"Hos vissa delas det aldrig ut några klappar"
7:46 min

En ny trend att skänka julklappar till de som av någon anledning annars inte skulle få några, kompletterar i år den svensk givmildheten under december månad.

Skokartongsappellen som samlar på gåvor till alla åldrar, och Farstaklappen som satsar på att inget barn söder om Söder ska fira jul utan att få en julklapp, är två av de initiativ som finns i Stockholm.

– Alla de här röda. De har inte fått någon julklapp …

Bredvid insamlingsdisken i Farsta centrum finns en skärm. Där får man välja ålder, kön eller till och med ett enskilt barn – som man vill donera en julklapp till – en så kallad Farstaklapp. En av initiativtagarna till projektet som drivs i samarbete med organisationen Giving people, Helene Andersson från marknadsavdelningen i Farsta centrum, läser barnens namn.

– Alvin, Liam, Liam och sedan kommer flicka, pojke, flicka, pojke – det är sådana som av olika anledningar inte vill visa upp sitt namn, som kanske bor i något kvinnojourhem eller liknande. Då ansvarar de för att hämta upp klapparna. Annars så skickar man ett sms till mamman som har bett om hjälp av att få en klapp, säger Helen Andersson.

Svenskarnas givmildhet ökar under december månad. Att skänka pengar till välgörenhet och ideella organisationer är redan en tradition. En stor del av insamlingsorganisationernas intäkter, som i fjol nådde 16,9 miljarder kronor, kommer in under adventstid. Privatpersoner har de senaste åren skänkt cirka 5,8 miljarder kronor och enligt en del insamlingsorganisationer har omkring en fjärdedel av den summan strömmat in just före jul. Men nu är det även julpaket som alltså blivit en trend.

– Jag har köpt två sockor och så lite skumtomtar som är mitt favoritgodis.

Vem skall få det?

– En tjej som är mellan 4 och 6 år, säger Rut som valde sin Farstaklapp.

Centralt i huvudstaden pågår samtidigt en annan insamling. Skokartongsappellen heter initiativet som arbetar för att samla in och hjälpa till att distribuera julklappar till organisationer som arbetar med personer och familjer som annars inte skulle kunna få glädjen av en klapp till jul. De arrangerar också ett julfirande då klapparna står på plats.

– Och de delas ut till alla som behöver på en julfest på julafton mellan klockan 15 och 20 på Fotografiska. Då är alla välkomna att komma. Barn, vuxna och tolvåringar, säger Ann Huber som är en av de fem ansvariga Skokartongsappellens volontärer.

Men förutom dit till Fotografiska museet går klapparna alltså åt olika håll.

– Organisationer, ensamkommande flyktingbarn, flyktingförläggningar, kyrkor, moskéer, alla som behöver kan kontakta oss på www.skokartongsappellen.se.

Det är kö framför Kulturhuset i centrala Stockholm där Skokartongsappellens insamling pågår. Hittills har de fått in cirka 5 200 paket. Men sista storinsamlingen väntas ske nu på lördag. Sen kan man lämna paket i olika butiker som tar emot åt Skokartongsappellen fram till den 15 december.

– Det är bara när folk känner: den här julen har jag råd att köpa schampo och tvål och ge det till en hemlös - så ger man en julklapp, säger en av volontärerna, Terese Andersson.

Även i Farsta pågår insamlingen för fullt. Astrid är en av dem som hjälper vid insamlingsdesken där.

– Vi har fått ett fint litet paket – det är en barnvagn och så är det en nallebjörn. Hoppas hon inte lyssnar på det här! Hon är tre år gammal och heter Saga. Då trycker vi på det här systemet och så kommer etiketten ut. Och det står till Saga, tre år, från Tomten.

Direkt får Sagas mamma, eller hemmet där Saga bor, ett sms att det finns ett paket att hämta i Farsta centrum.

"I Sverige lever fort­farande alltför många barn i utanförskap och fattigdom och kring jul är det extra tungt. Hos vissa delas det aldrig ut några klappar och barnen påverkas särskilt när de återvänder från julledigheter och diskuterar årets klappskörd med kompisarna." Så står det på Farstaklappens facebookssida som verkar ha nått många. En av dem är Marita som med sina två söner, André och Mateo, kommer till insamlingsdisken. Hon har själv hjälpt till med insamlingen för Läkarmissionen i Rumänien och Bulgarien. 32 000 klappar blev det, berättar hon, men här vill hon att hennes barn ska se hur det går till och bli delaktiga.

– Pussel har vi köpt.

– Det är fina könsneutrala pussel, vilket är en bra grej. Det är vad Farsta centrum har på sin förslagslista - mycket som är könsneutralt så att det kan passa till både pojkar och flickor. Det är ett hundrabitars-pussel så vi brukar säga att det passar till en sex- till åttaåring, säger Marita.

Och medan Mateo betraktar allt från barnvagnen är det André som hjälper tomten - och Astrid:

– Du kan låta tomten bestämma och då trycker man där - eller så kan man bläddra ner på en namnlista

– Det ser ut som att någon heter Teo där som din bästa kompis - ska du välja Teo?, frågar Andrés mamma Marita.

–  JA!

– Då får du trycka där, instruerar Astrid.

– Vilken ska Teo få då? Mumin eller Alfons Åberg?, frågar hon.

– Mumin.

– Då får du lägga den där.

Nästa pussels framtida ägare är en pojke som är 8 år - det har André beslutat med hjälp av Tomten.

Paketen staplas i närliggande rummet. Runt tusen paket är redan insamlade och en hel del utlämnade. De på organisationen Giving people, som gjort en uppskattning och listan över barn söder om Stockholms Söder som är i behov av att få sin Farstaklapp, kan bli nöjda. Ändå kommer fler att behövas. Det handlar om ett stort område. Och även Farsta centrum donerar presenter.

– De paketen som inte går till föräldrarna tar Giving people hand om och sänder vidare, eller Stockholms stadsmission, eller Kvinnojouren, eller Fryshuset, Ensamma mamma gruppen, och även Frälsningsarmén, säger initiativtagare Helene Andersson från marknadsavdelningen i Farsta centrum. Deras insamling pågår till 14 december och det handlar om enbart nyinköpta saker och leksaker - oberoende om de är köpta på plats i Farsta centrum eller någon annanstans.

– De här barnen har fått ärva en del om de har fått någonting. Så vi vill gärna att de ska få nya leksaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".