En skylt som en tiggare har gjort. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Socialborgarrådet om hemlösheten: En prioriterad fråga

"Just beslutat om 25 nya sovplatser, men fler behövs"
1:57 min

En prioriterad fråga säger ansvariga socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP): Det behövs fler sovplatser, men grundproblemet är fattigdom i Europa, och Stockholms stad måste också öka trycket att få hjälp i hemländerna.

– En av de viktigaste prioriteringarna är att få fram fler sovplatser. Det är en väldigt viktig fråga för oss i Stockholms stad, säger Åsa Lindhagen, miljöpartist och socialborgarråd.

– Vi tog beslut precis efter maktskiftet, på vårt första socialnämndsmöte, om att vi ska ta fram fler platser och nu har vi precis beslutat om 25 nya platser. Men det är väldigt viktigt att jobba vidare med det. Det är väldigt stora behov och väldigt utsatta människor vi ser, säger hon.

Åsa Lindhagen säger att det är en utmaning att få fram fler boendeplatser och att staden jobbar så fort de bara kan. Situationen i Stockholm är inte unik på något sätt, säger hon.

– Vi ser den här utsattheten på gator runt om i hela Sverige numera. Det här är ju fattigdom som vi inte har sett i Sverige på många decennier, så jag tror att det är många som känner att det är en väldigt viktig fråga att jobba med. Vi måste ha ambitioner att ge ökat stöd till den gruppen helt enkelt.

De människorna som vi ser på våra gator, de lever i väldigt stor utsatthet och det här är kanske den enda möjligheten de har att kunna hanka sig fram i livet. Det är viktigt att Stockholm agerar även internationellt i sina försök att hjälpa dessa människor säger Åsa Lindhagen.

– Problemet är ju att vi har en väldigt stor fattigdom i Europa i dag och det är väldigt sorgligt. Det är väldigt viktigt att Stockholm är med och försöker trycka på i de här frågorna internationellt och se om vi på något sätt kan jobba även långsiktigt för att de här människorna ska få det bättre i sina egna länder. Det måste vi också försöka göra som kommun, säger Stockholms stads socialborgarråd Åsa Lindhagen, Miljöpartiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".