Astrid Lindgren. Foto: Tobias Röstlund/TT
Astrid Lindgrens liv skildras. Foto: Tobias Röstlund/TT

Ny dokumentär vill visa annan sida av Astrid Lindgren

"Det finns väldigt tydliga historiska referenser"
3:36 min

Bara några dagar efter att Ronja Rövardotter haft teaterpremiär på Kulturhuset i Stockholm har en ny dokumentär om Astrid Lindgren premiär. Den ska visa en ny sida av författaren, säger regissören Katarina Lindström. 

– När jag skulle göra den här dokumentären så ville jag hitta en annan kontext och ett nytt sätt att se. När jag började läsa lite mer så tyckte jag att jag fann den här kopplingen att Astrid är en kvinna som levt under nästan hela 1900-talet och hennes liv korsar ofta flera viktiga politiska och historiska händelser, säger Katarina Lindström.

Författaren Astrid Lindgren föddes på en gård utanför Vimmerby i Småland 1907 och dog nästan 100 år senare i Stockholm år 2002. Vid sin död var hon en av Sveriges mest erkända och inflytelserika författare och hade sålt över 100 miljoner böcker världen över, men hon började sin karriär med att som tonåring skriva notiser för lokaltidningen i Vimmerby.

När hon var 18 år blev hon med barn med den redan gifta chefredaktören på tidningen och Astrid födde sonen Lars som ogift året efter. Men Astrid saknade ett fast jobb och hade inte pengar att ta hand om sin nyfödde son, och tvingades därför lämna honom till en fostermamma de tre första åren av hans liv. Och just det att Astrid tvingades bort från sin son mot sin vilja har lämnat tydliga avtryck i hennes böcker, säger regissören till den nya dokumentären Katarina Lindström.

Att Astrids liv sträckte sig över nästan hela 1900-talet är tydligt i filmen. Katarina Lindström visar, med hjälp av arkivbilder och filmer från så tidigt som 1920, hur Astrids berättelser påverkats av historien omkring henne.

Ett tydligt exempel på det är likheterna mellan Pippi Långstrump och stumfilmsstjärnan Mary Pickford som var populär på 1920-talet. Båda hade hästar inomhus och den minnesvärda scenen när Pippi skurar golvet med borstar på fötterna förekom i en av Pickfords filmer nästan 20 år innan den första boken om Pippi publicerades år 1945, och det är bara ett exempel ur mängden säger Katarina Lindström.

– Det finns väldigt tydliga historiska referenser, men sen finns det också andra typer av referenser som hennes ensamma barn och hennes längtan till sin far och den typen av referenser, säger Katarina Lindström.

Den nya dokumentärserien har premiär den 26 december och går sedan fram till nyår. Astrid Lindgrens dotter, Karin Nyman, är en av dem som redan sett serien och blev både positivt överraskad och rörd - men hon säger att Astrid själv förmodligen inte hade tyckt att dokumentären var särskilt nödvändig.

– Hon skulle nog tycka att det var duktigt gjort, men sen skulle hon nog kanske inte tycka att det var så himla intressant för en större allmänhet, trots att den större allmänheten kanske tycker det, säger Karin Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".