Rosita Grönfors. Foto: Claudio Bresciani, TT.
Rosita Grönfors, ordförande för landets enda kvinnojour som speciellt riktar sig till romska kvinnor. Foto: Claudio Bresciani, TT.

Romsk kvinnojour reagerar häftigt på polisens kvinnoregister

"Kvinnorna kommer inte att anmäla"
1:54 min

Rosita Grönfors är ordförande för landets enda kvinnojour för romska kvinnor, och hon kan inte förstå vad polisen skulle ha registret över våldsutsatta kvinnor till.

– Ja, jag har inget riktigt svar. Jag är så upprörd att jag inte kan spekulera, jag vet inte. Jag är helt förstörd av det här, jag vet inte vad som är deras syfte, säger Rosita Grönfors efter Ekots avslöjande idag om att polisen i Södertörn fört ett register med integritetskränkande uppgifter om över 2 000 kvinnor som anmält misshandel.

För drygt ett år sedan avslöjades Skånepolisens omfattande så kallade romregister, där omkring 4 700 personer registrerats. De allra flesta var romer och över tusen av dem var barn. Och att det nu rapporteras om ett nytt register, där bland andra romska kvinnor finns med, är förödande, tycker Rosita Grönfors.

– Alla andra kvinnor blir drabbade också, och är upprörda. Men för de romska kvinnorna är det dubbelt, för nu känns det som att vi är jagade överallt, säger hon.

Under flera år har Rosita Grönfors jobbat med att minska misstron mot det svenska samhället bland våldsutsatta romska kvinnor. Det nya avslöjandet kan få stora konsekvenser för det arbetet, säger hon.

– Det arbete som vi har gjort i fem års tid, att de har rätt att säga nej till våldet, de har rätt att gå och polisanmäla... vi har gjort ett enormt arbete med de romska kvinnorna. Och nu när det visar sig att det svenska samhället registrerar och antecknar deras bakgrund, men inte fokuserar på gärningsmannen... Jag känner att fem års arbete är borta.

Och den allvarligaste konsekvensen av det blir att färre kvinnor kommer att vilja anmäla misshandel, säger hon.

– Kvinnorna kommer inte att anmäla, för de blir själv registrerade, säger Rosita Grönfors som är ordförande för Rom Och Resande Kvinnoorganisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".